Το χειρότερο σχετικά με το σκωτσέζικο ντους που υπέστη ο εμπορικός κόσμος της Πάτρας, ύστερα από το μπλόκο που επέβαλε η κυβέρνηση και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, είναι ότι είχαν ξεκινήσει τις προετοιμασίες τους εδώ και τουλάχιστον δύο μέρες.

Προετοιμασίες για το άνοιγμα των μαγαζιών τους μετά από δύο μήνες που μεταφράζεται σε αρκετή δουλειά. Οι λιγοστοί που είχαν ταμειακά διαθέσιμα προχώρησαν και σε αγορές, καθώς η σεζόν έχει αλλάξει και ήταν αναγκαία η απαραίτητη διαμόρφωση της βιτρίνας τους, αλλά και οι προμήθειες με νέο στοκ.

Το παλιό, από την περίοδο των Χριστουγέννων και μετά τους έχει μείνει στα ράφια. Σκεφτείτε τι έπαθαν στο ενδεχόμενο και μόνο να χάσουν και την πασχαλινή περίοδο, ενώ είχαν κάνει τις παραγγελίες τους.

Οι περισσότεροι βέβαια θα δούλευαν (και θα δουλέψουν όταν με το καλό ανοίξουν τα μαγαζιά) με το στοκ του χειμώνα γιατί δεν έχουν χρήματα για άλλες αγορές.

Για αυτό και είχαν την πρόθεση να προχωρήσουν σε προσφορές της τάξεως του 70% και βάλε, έτσι ώστε να δώσουν το εμπόρευμα τους, όπως και όπως.

Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για εκπτώσεις. «Κακώς παρουσιάζεται έτσι» μας έλεγε ένας έμπορος της Πάτρας. «Δεν είναι εκπτώσεις, είναι ξεπούλημα και το κάνουμε καθαρά από ανάγκη».

Συμπερασματικά, το νέο ξεκίνημα για τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας, όποτε και αν ανοίξουν, μία εβδομάδα μετά, μία εβδομάδα πριν, θα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο. Για την ακρίβεια θα είναι ένα βουνό που θα πρέπει να το ανέβουν.