Διαδικτυακό σεμινάριο “Το παραμύθι και η αποτύπωση του στην εκπαίδευση”

Σάββατο 17 Απριλίου 2021 ,ώρα 17:00-20:00

Το παραμύθι είναι ένα ευέλικτο είδος, προφορικής περισσότερο λογοτεχνίας, που προσαρμόζεται σε κάθε λαό. Ως λέξη, υπάρχει από τα αρχαία χρόνια και σημαίνει Παραμύθιον <Παραμυθούμαι = παρηγοριά, ενθάρρυνση, συντροφιά. Βέβαια, το παραμύθι στη ζώσα συνείδησή μας είναι μια ιστορία που μας έλεγαν μικροί ή λέμε και εμείς σαν γονείς ή εκπαιδευτικοί.
Το παραμύθι, μπορεί να μας φαίνεται κάτι απλό, όμως εξελικτικά εμπεριέχει αρκετές κατηγορίες μέχρι να φτάσει στην τελική του μορφή· όπως η γενετική, η συμβολιστική η ινδοευρωπαϊκή και η μορφολογική. Στο σεμινάριο αυτό, σκοπός μας είναι να ταξιδέψουμε από τη Φιλανδική σχολή των Aarne και Thomson και να καταλήξουμε στην εξέταση της μορφολογικής προσέγγισης, βασισμένοι στο έργο του Ρώσου Βλαντιμίρ Πρόππ· η προβληματική του οποίου, πατάει στα βήματα των Ρώσων φορμαλιστών. Έτσι, θα εξετάσουμε την δομή ενός παραμυθιού οργανικά, κατηγοριοποιώντας όλες την εσωτερικές και εξωτερικές λειτουργίες των δρώντων προσώπων, εξοβελίζοντας όλες τις εξωκειμενικές παραμέτρους και καταλήγοντας στα σημεία αυτά, που συνέχουν την αλληλουχία και συγκροτούν τα συστατικά στοιχεία του παραμυθιού.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, βρεφονηπιοκόμους, δασκάλους, φιλολόγους, θεατρολόγους,ηθοποιούς,εμψυχωτές ομάδων,όλους όσους ενδιαφέρονται για το παραμύθι,όλους όσους απασχολούνται με παιδιά.

Κόστος συμμετοχής: 30 ευρώ/25 ευρώ για φοιτητές -άνεργους.
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Περιορισμένος αριθμός κρατήσεων. Δήλωση συμμετοχής μέχρι Παρασκευή 16 Απριλίου.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω skype ,με την μέθοδο της σύγχρονης εκπαίδευσης.
Με το τέλος του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής και οι σημειώσεις του σεμιναρίου.
Το α΄μέρος του σεμιναρίου θα είναι θεωρητικό. Το β΄μέρος θα είναι βιωματικό, γι' αυτό θα χρειαστεί να έχετε δίπλα σας 3 οποιαδήποτε αντικείμενα επιθυμείτε(π.χ κούκλα,καπέλο,μολύβι, χαρτί) .

Παρουσίαση σεμιναρίου:Δημήτρης Ζαπάντης Θεατρολόγος-σκηνοθέτης
Πληροφορίες-αιτήσεις συμμετοχής :
PARTS PATRAS ARTS
τηλ:2610005252
email:[email protected]
Facebook page:Parts -Patras Arts
Εγγραφή μπορεί να γίνει με αποστολή μηνύματος στη σελίδα μας ή email με τα στοιχεία σας και αριθμό τηλεφώνου για να μπορέσετε να λάβετε την αίτηση εγγραφής και πληροφορίες για την διεξαγωγή και την εξόφληση του κόστους συμμετοχής.

ΖΑΠΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Θεατρολόγος-σκηνοθέτης
Ο Δημήτρης Ζαπάντης είναι θεατρολόγος πτυχιούχος του τμήματος θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ως υπότροφος και απόφοιτος σχολής ΙΕΚ Βυζαντινής πολιτιστικής κατάρτισης. Είναι κάτοχος πιστοποίησης παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σκηνοθεσίας,δραματοθεραπείας,αρχαίας Ελληνικής φιλοσοφίας και Μαρκετινγκ.
Έχει σκηνοθετήσει διάφορες θεατρικές παραστάσεις μεταξύ αυτών το "Μια καρναβαλική ιστορία” σε παραγωγή της ΚΕΔΗΠ- Καρναβάλι Πάτρας στο θέατρο Απόλλων.
Έχει εργαστεί ως εμψυχωτής παιδικού θεατρικού παιχνιδιού σε δημοτικά σχολεία,ως εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και ενήλικες στον χώρο πολιτισμού Καταπακτή και στον Καλαβρυτινό σύλλογο Πατρών. Είναι μέλος του πανελληνίου δικτύου θεάτρου από παιδιά για παιδιά σε συνεργασία με τον Θ. Οικονομίδη. Υπότροφος ΕΛΚΕ(υποέργο στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων). Συμμετέχων ερευνητικού προγράμματος και ανάδειξης του θεατρικού τοπίου στην Πάτρα.
Από το 2016 είναι αρθρογράφος και κριτικός θεάτρου στο Tetarto press.
Στο Parts Patras arts παρουσιάζει σεμινάρια και εργαστήρια υποκριτικής.