«Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Νεμέας βρίσκεται στην τελική προεπιλογή για το European Heritage Label 2022. Μια μεγάλη στιγμή και διάκριση για την Νεμέα, για ολόκληρη την Κορινθία και φυσικά για τον Νεμεάτη αρχαιολόγο Στέφανο Μίλλερ».

Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.

Υπενθυμίζεται ότι μία ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων επιλέγουν τις τοποθεσίες για να λάβουν το «European Heritage Label».
Το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς απονέμεται σε τοποθεσίες που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία και ενσωμάτωση.

Στόχος είναι η αίσθηση συμμετοχής σε μία ευρύτερη ομάδα και η ανάδειξη στοιχείων κοινής ιστορίας και κληρονομιάς. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται ο πολιτιστικός τουρισμός και αυξάνεται η ενημέρωση του κοινού για την ιστορία της Ευρώπης.

Καλύπτοντας περιόδους από την αυγή του πολιτισμού μέχρι και τη σημερινή Ευρώπη, αυτές οι περιοχές τιμούν και συμβολίζουν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, τις αξίες και την ιστορία.

Από το 2013, 20 θέσεις έχουν επιλεγεί προσεκτικά για τη συμβολική τους αξία, το ρόλο που έχουν διαδραματίσει στην ευρωπαϊκή ιστορία και τις δραστηριότητες που προσφέρουν, οι οποίες φέρνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πολίτες της πιο κοντά.

Το Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς διαφέρει από τον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco σε τρία σημεία:
Πρώτον, οι περιοχές της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ζωντανεύουν την ευρωπαϊκή αφήγηση και την ιστορία πίσω από αυτή.

Είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή αισθητική. Δεύτερον, δίνεται έμφαση στην προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης των περιοχών και στην παροχή πρόσβασης σε αυτές. Αυτό περιλαμβάνει τη διοργάνωση ενός ευρέος φάσματος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ιδίως για τους νέους ανθρώπους.

Τρίτον, οι τοποθεσίες Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς μπορούν να γίνουν αντικείμενο απόλαυσης μεμονωμένα ή ως μέρος ενός δικτύου. Οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν μια πραγματική αίσθηση για το εύρος και την κλίμακα του τι έχει η Ευρώπη να προσφέρει και τι έχει επιτύχει.