Τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους οι λοιμωξιολόγοι για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη έδειχναν ότι η κατάσταση είναι στην κόψη του ξυραφιού, και κυρίως στο σύστημα Υγείας, το οποίο βρίσκεται σε πολύ οριακό σημείο και στις τρεις περιοχές.

Ο λόγος δόθηκε στους Επιστήμονες, οι οποίοι όπως αναφέρει το newsit συνεδρίασαν εκτάκτως, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, και μετά από μία συνεδρίαση – θρίλερ, εισηγήθηκαν να μην επιτραπεί το άνοιγμα των καταστημάτων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Παρά το αρχικό… μούδιασμα, η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση, προκειμένου η κατάσταση στα νοσοκομεία, τα οποία εκπέμπουν ήδη SOS, να μην ξεφύγει.

Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα, στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής για την πανδημία η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Β. Παπαευαγγέλου, στη Θεσσαλονίκη η αύξηση κρουσμάτων άγγιξε το 28% και τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 2.000.

Η Αχαΐα από την πλευρά της κατέγραψε 141 νέες μολύνσεις, ενώ οι 94 στην Κοζάνη δείχνουν πως η κατάσταση εκτραχύνεται.

Η είδηση, ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία για εκατοντάδες εμπόρους, οι οποίοι είχαν αρχίσει στα καταστήματά τους τις προετοιμασίες για το άνοιγμα, πραγματοποιώντας εργασίες καθαριότητας, φτιάχνοντας τις βιτρίνες τους κ.λπ.

Με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρει:

“Σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι κορoνοϊού Covid-19 που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Απριλίου και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές ΠΕ και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου”.