"Μπλόκο" μπήκε στην επαναλειτουργία των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη καθώς η κυβέρνηση έκανε αποδεκτή την εισήγηση που υπέβαλε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Η τελευταία, έπειτα από μία συνεδρίαση θρίλερ, που συγκλήθηκε εκτάκτως το βράδυ της Παρασκευής, αποφάσισε να ζητήσει να μην επιτραπεί το άνοιγμα των καταστημάτων στις συγκεκριμένες «κατακόκκινες» περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη.

Παράλληλα ζήτησαν στις συγκεκριμένες περιοχές να μην επιτραπούν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις, κάτι που επίσης έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση.

Οι ειδικοί ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι με την επιδημιολογική εικόνα που εμφανίζουν οι συγκεκριμένες περιοχές και η οποία έχει χειροτερεύσει με αποτέλεσμα ήδη το σύστημα Υγείας να είναι στο «κόκκινο». Ως εκ τούτου θεώρησαν ότι ήταν υπερβολικά μεγάλο το ρίσκο να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο απ’ την ερχόμενη Δευτέρα, έστω μερικώς και με την εφαρμογή των click away και click inside.

Στην έκτακτη συνεδρίαση συμμετείχαν ως παρατηρητές οι Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη και Υγείας κ. Βασ. Κικίλιας.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει αναταραχή στις τάξεις των εμπόρων της Αχαΐας, καθώς από την Πέμπτη είχαν ήδη ξεκινήσει τις ετοιμασίες ενόψει του επικείμενου ανοίγματος της Δευτέρας.

«Καζάνι που βράζει» η Αχαΐα

Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έχει 1062 ενεργά κρούσματα, το 81,26% των οποίων είναι συμπτωματικά, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 2124 στενές επαφές, το 38% των οποίων είναι με συμπτώματα. Δηλαδή, στην Αχαΐα υπάρχουν 1889 ενεργά και πιθανά κρούσματα, τη στιγμή που, όπως υπογράμμισε, ο κ. Χαρδαλιάς, υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ Covid. Επιπρόσθετα, από την ημέρα που η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας μπήκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) μέχρι σήμερα, τα ενεργά κρούσματα αντί να μειώνονται αυξάνονται, με αύξηση 46,89%, ενώ ενδεικτικά ανέφερε ότι στις 11 Ιανουαρίου η Αχαΐα είχε 113 ενεργά κρούσματα ενώ σήμερα έχει 1062.