Η Γιούλη Ασημακοπούλου είναι γνωστή στην Πάτρα για όσους ασχολούνται με τα μουσικά δρώμενα και εξακολουθεί να έχει άρρηκτες σχέσεις με την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Ζει εδώ και ορισμένα χρόνια μόνιμα στην Αθήνα, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε η καρδιά της, αυτόν τον τραγουδιού και της μουσικής, έχοντας κάνει ήδη αξιόλογα και όμορφα πράγματα, αλλά και σημαντικές συνεργασίες.

Με λίγα λόγια ολοένα και ανεβαίνουν οι… μετοχές της στο μουσικό χρηματιστήριο. Πριν από περίπου δέκα μέρες και κάτι, κυκλοφόρησε το νέο της τραγούδι, το «Υπέροχο τρένο», σε μουσική και στίχους του Πάνου Γουργιώτη, ένα κομμάτι που έκανε αίσθηση από την πρώτη στιγμή.

Τα τραγούδι που κυκλοφόρησε στο πλαίσιο του πρώτου ολοκληρωμένου δίσκου της που ετοιμάζει, εκτός από το ότι έχει ξεκινήσει και παίζεται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, έχει απασχολήσει αρκετά τα μουσικά sites, με εγκωμιαστικά σχόλια.

Η ίδια η Πατρινή performer μιλώντας στο patrasevents.gr για το πώς νιώθει για την κυκλοφορία του single, τονίζει: «Αισθάνομαι μία περίεργη λαχτάρα σαν να επαναπροσδιορίζομαι μουσικά στο κοινό.

Αν και θεωρώ πως τα τελευταία χρόνια οι επιλογές που έχω κάνει έδειχναν ήδη την μουσική κατεύθυνση.  Το "Υπέροχο τρένο" είναι το πρώτο τραγούδι από το πρώτο σόλο άλμπουμ που ετοιμάζω, μιας καινούργιας εποχής για εμένα δισκογραφικά, αλλά και γενικότερα στη ζωή μου».


GIOULI - Υπέροχο Τρένο | GIOULI - Iperoxo Treno // Official Video

O "μουσικός γύρος" της Ευρώπης

Η Πατρινή τραγουδίστρια πριν από την πανδημία γύριζε μουσικά μαζί με τον συνεργάτης της, τον Πάνο Γουργιώτη, σε διάφορες μεγάλες πόλεις. «Ήταν μια τρομερή εμπειρία, εκπληρώθηκαν πολύ σημαντικά όνειρα. 

Θυμάμαι τον τελευταίο χρόνο πριν την πανδημία πως είχα ζήσει ελάχιστα στο σπίτι μου στην Αθήνα. Τα live που πραγματοποιήθηκαν ήταν σε πόλεις της Ολλανδίας, του Βελγίου και στο πανέμορφο Λουξεμβούργο.

Το κοινό δε, ήταν έτοιμο από το πρώτο λεπτό για βαθιά συναλλαγή συναισθημάτων. Πολύ σημαντικό επίσης ήταν, πώς τα ταξίδια είχαν οργανωθεί με τέτοιο τρόπο, που κατάφερα να ταξιδέψω και σε άλλες γειτονικές χώρες και πόλεις που δεν ήταν στο μουσικό πλαίσιο. Αυτό φυσικά απογείωσε την εμπειρία μου».


"Μου έχει λείψει πολύ το live"

Η πανδημία έτσι μετά από τόσα live και τόσα ταξίδια της ήρθε κάπως απότομα.  «Είναι αλήθεια αυτό. Το πρώτο διάστημα της πανδημίας το αντιμετώπισα ελαφρά σε σχέση με τις απαγορεύσεις, αλλά με φόβο για την υγεία μου και κυριότερα όλων των κοντινών μου ανθρώπων» τονίζει και συνεχίζει λέγοντας:

«Απόλαυσα όμως πολύ την ξεκούραση του να είμαι στο σπίτι, στον δικό μου χώρο, με αποτέλεσμα να έχω πολύ ενέργεια για δημιουργικά πράγματα. Στο πρώτο lockdown μάλιστα είχαμε οργανώσει εβδομαδιαία facebook live με τον Πάνο.

Σήμερα μπορώ να πω πως μου έχει λείψει πολύ το live με τις συνθήκες που το γνωρίζαμε πριν την πανδημία. Να είμαστε όλοι μαζί στον ίδιο χώρο. Φαντάζει σαν μακρινή ονειρική συνθήκη.

Η αίσθηση προκύπτει φαντάζομαι από τη γενικότερη εξάντληση που νιώθουμε όλοι και αυτό το βρίσκω πολύ ανθρώπινο. Όπως και να έχει εύχομαι να έχουμε κι άλλα αποθέματα ψυχικής αντοχής και κυρίως να μην έχουμε άλλες απώλειες από τον ιό. Φυσικά μου έχει λείψει πιο πολύ από όλα η οικογένεια μου που ζει στην Πάτρα. Ίσως είναι το περισσότερο διάστημα που έχουμε περάσει σε απόσταση».


"Είναι σύγχρονος ποιητής"

Ο Πάνος Γουργιώτης είναι ο μόνιμος συνεργάτης της, αυτός με τον οποίο έχει δέσει μουσικά. «Για μένα είναι ένας σύγχρονος ποιητής» τονίζει η Γιούλη Ασημακοπούλου.

«Καταφέρνει με τη μουσική και τους στίχους του να αποτυπώσει ανησυχίες, με έναν λόγο ποιητικό, χωρίς να βάζει φιοριτούρες και κλισέ.

Είναι αξιοθαύμαστο επίσης το ότι ερμηνεύει τα τραγούδια που γράφει. Και σίγουρα αν τον ακούσεις να τραγούδα, θα καταλάβεις πολλά γι' αυτόν και την ποιότητα του».

Προσθέτει επίσης μιλώντας για τον συνεργάτη της: «Ο τρόπος που γράφει εκφράζει πολύ προσωπικές μου αλήθειες. Ακριβώς αυτός είναι και ο σκοπός του δίσκου που ετοιμάζουμε παρέα.

Είμαι πολύ χαρούμενη που τον τραγουδάω.  Εύχομαι να ταξιδέψουν όλα του τα τραγούδια στο κοινό αργά ή γρήγορα, γιατί είμαι σίγουρη πως όταν θα έρθουν σε επαφή με αυτά θα τα αγαπήσουν».


Τα σχέδια της για το μέλλον

Όσο για τα σχέδια της για το μέλλον και το τι θα κάνει όταν ανάψει το «πράσινο» για τους μουσικές σκηνές; 

«Προς το παρόν είναι προγραμματισμένη η συνεχής κυκλοφορία νέων τραγουδιών ανά πολύ τακτά χρονικά διαστήματα, φτάνοντας στο άλμπουμ ολοκληρώνοντας αυτό το μουσικό παζλ» τονίζει και προσθέτει:

"Όσο για τις μουσικές σκηνές, προς το παρόν, το τοπίο είναι ακόμα θολό. Εύχομαι όμως να έχω ευκαιρίες να τραγουδήσω πολύ άμεσα από την έναρξη του πράσινου φωτός της λειτουργίας τους. Ωστόσο, η αναγκαστική απόσταση που πήρα με βοήθησε να αποφασίσω με τι τρόπο θέλω να ασχολούμαι από εδώ και πέρα με την μουσική.

Θυμήθηκα πως βίωνα το τραγούδι παιδί και κατάλαβα πως είναι ο μόνος δρόμος που θέλω να ακολουθήσω, αυτός που περιέχει Ελευθερία, Χαρά, εκτόνωση και έκφραση» καταλήγει η υπέροχη Γιούλη με το εξίσου «Υπέροχο τρένο της».