Ένα έργο με ήπιες και παράλληλα στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα αναβαθμίσουν αισθητά το σημείο και παράλληλα θα αναδείξουν το πλούσιο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας της Αλυκής στο Αίγιο, εντάχθηκε πρόσφατα σε χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο πλήρης τίτλος του έργου, προϋπολογισμού 168.429,20 ευρώ, είναι «Ήπιες παρεμβάσεις για την τουριστική αναβάθμιση, παρακολούθηση και ανάδειξη της βιοποικιλότητας της λιμνοθάλασσας Αλυκής Αιγίου του Δήμου Αιγιαλείας (Natura 2000/ GR 2320006)» και στηρίχθηκε στις γενικές αρχές σχεδιασμού διαδρομών ερμηνείας περιβάλλοντος και παρεμβάσεων εντός προστατευόμενων περιοχών. 

Αναλυτικά, στις παρεμβάσεις περιλαμβάνονται:

1.Προμήθεια και τοποθέτηση ξύλινου παρατηρητηρίου στη θέση που θα υποδειχθεί κατόπιν συνεργασίας με την Δασική υπηρεσία και την Ορνιθολογική εταιρεία.

2.Προμήθεια και τοποθέτηση αυτόματου τηλεμετρικού σταθμού παρακολούθησης φυσικοχημικών παραμέτρων εντός της λιμνοθάλασσας, μετεωρολογικού σταθμού, καθώς και τοποθέτηση ασύρματης κάμερας παρακολούθησης (webcam), προμήθεια τηλεσκοπίων, κυαλιών και τριπόδων.

3.Εξωραϊσμός του σημείου παρατήρησης με τοποθέτηση ξύλινου πατώματος και περίφραξης σε σημεία που θα ορισθούν από την Δασική Υπηρεσία, με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ενημερωτικές πινακίδες, καλαθάκια ανακύκλωσης και τοποθέτηση νέων καλαίσθητων παγκακίων και παρατηρητηρίου επίγειας θέασης.

4.Δημιουργία βιβλίων/οδηγών πεδίου, τρίπτυχου ενημερωτικού υλικού με φωτογραφικό υλικό για την λιμνοθάλασσα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Στόχος είναι οι παρεμβάσεις να μην οδηγούν σε επιβάρυνση των προστατευόμενων στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος αλλά στην παρακολούθηση, την προστασία και την ανάδειξή του οικοσυστήματος. 

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος σημειώνει πως με την ολοκλήρωση του αρκετά σημαντικού αυτού έργου που -μετά από τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και την κατάλληλη προετοιμασία εκ μέρους των δημοτικών υπηρεσιών- εντάχθηκε σε χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα επιτευχθεί η περαιτέρω ανάδειξη του παραλιακού μετώπου του Αιγίου, όπου ο περιπατητής θα μπορεί να απολαύσει το προσκύνημα της Παναγίας της Τρυπητής, τον εμπορικό λιμένα, τις παλιές σταφιδαποθήκες, τις 12 βρύσες και τον Πλάτανο του Παυσανία, τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό και να οδηγηθεί σε λίγα λεπτά στον υδροβιότοπο της Αλυκής. Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Τεχνικών Έργων κ. Βασίλης Χριστόπουλος τονίζει πως μέσω των παρεμβάσεων του έργου, για πρώτη φορά η Αλυκή Αιγίου θα αποκτήσει υπερσύγχρονο εξοπλισμό, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών για αναψυχή και οικοτουρισμό, μιας και θα δοθούν επιπλέον κίνητρα και διευκολύνσεις στο κοινό και τους επισκέπτες να απολαύσει την σπάνια ομορφιά της λιμνοθάλασσας.