Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση με τα κλειστά δικαστήρια για τους δικηγόρους της Πάτρας, αλλά και όλης της επικράτειας, με το υπουργείο να εκπονεί σχέδιο για το άνοιγμα τους.

Το σχέδιο αυτό αφορά την πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων ακόμα και στις βαθυκόκκινες περιοχές, όπως είναι η Πάτρα και η Αχαΐα.

Η πρόταση αυτή της κυβέρνησης είναι να πάρει την έγκριση από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με τα δικαστήρια να λειτουργούν πάντα με προβλεπόμενα μέτρα και τον περιορισμό του αριθμού των ατόμων που θα μπορούν να παρευρίσκονται στις δίκες.

Οι πιέσεις που έχει ασκήσει ο δικηγορικός σύλλογος της Πάτρας, αλλά και οι σύλλογοι σε όλη την επικράτεια, για το άνοιγμα των δικαστηρίων, είναι ασφυκτικές και όπως φαίνεται θα έχουν αποτέλεσμα.

Ωστόσο, στις ανακοινώσεις που έγιναν την Παρασκευή από τον ΕΟΔΥ, δεν αναφέρθηκε κάτι για το άνοιγμα των δικαστηρίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου αναφέρει ότι τα Εφετεία και ο Άρειος Πάγος θα λειτουργούν όπως τον περασμένο Γενάρη, πριν το ολικό lockdown.

Σε ότι αφορά τα ποινικά δικαστήρια αποφασίστηκε επίσης να γίνονται περισσότερες δίκες και συγκεκριμένα, όλα τα πλημμελήματα που παραγράφονται στο τέλος του 2023 (από 2022) και όλα τα κακουργήματα που παραγράφονται στο τέλος του 2024 (από 2023).

Επίσης, θα γίνονται όλες οι δίκες κατάδικων κρατουμένων που εκκρεμούν στο δεύτερο βαθμό (Εφετείο) για την ίδια υπόθεση που έχουν καταδικαστεί και ανεξαρτήτως χρόνου παραγραφής.

Τέλος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα δοθεί παράταση για την υποβολή αίτησης στη νέα διαδικασία προσδιορισμού των δικών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα για όσους έληξαν οι προθεσμίες στις 21/1, στις 28/2 και στις 5/3, θα δοθεί 5μερη προθεσμία υποβολής για να μην ακυρωθεί η δίκη τους.

Για όλες τις άλλες θα υπάρξει 15ημερη (επιπλέον) προθεσμία, πέραν της υφιστάμενης ημερομηνίας λήξης.