Αιφνιδιάστηκαν ευχάριστα οι έμποροι της Πάτρας με τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά για το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στις 5 Απριλίου με την αχαϊκή πρωτεύουσα να συμπεριλαμβάνεται σε όλο αυτό.

Οι περισσότεροι από τους έμπορους πίστευαν ότι το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου θα ξεκινούσε από τις 12 Απριλίου, ενώ το ακόμα πιο θετικό είναι ότι η απόφαση αυτή θα ισχύσει για όλη την επικράτεια και δεν θα υπάρχει διαχωρισμός ανά περιοχή, κάτι που ίσως να καθυστερούσε την «βαθιά κόκκινη» Πάτρα.

Το σημαντικό για τα εμπορικά καταστήματα είναι ότι ύστερα από δύο μήνες (τα εμπορικά μαγαζιά στην Πάτρα είχαν κλείσει από τις 6 Φεβρουαρίου από τη στιγμή που το σκληρό lockdown εφαρμόστηκε την επομένη), επιτέλους ανοίγουν.

Το γεγονός αυτό θα δώσει μία άλλη ψυχολογία στην πόλη αφού η αλήθεια είναι ότι η εικόνα με τα κλειστά εμπορικά μαγαζιά στο κέντρο, αλλά και στις συνοικίες, είναι τουλάχιστον καταθλιπτική και δεν αντέχεται.

Οι έμποροι της Πάτρας, ήδη από το πρωί της Πέμπτης, έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες τους για να το άνοιγμα των μαγαζιών τους, ενώ ειδικότερα τα καταστήματα ρουχισμού και υποδημάτων, αλλάζουν τις βιτρίνες τους.

Το άνοιγμα βέβαια των εμπορικών μαγαζιών βρίσκει την αγορά της Πάτρας, κάπως διαφορετική αφού υπάρχουν καταστήματα που έκλεισαν στο μεσοδιάστημα, μη αντέχοντας αυτή την κατάσταση και άλλα που άλλαξαν τοποθεσία.

Όμως το σημαντικό είναι ότι το restart της αγοράς, αυτό που εδώ και μήνες, φώναζαν και ζητούσαν διακαώς οι έμποροι, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα.

Ασφαλώς τα καταστήματα βρίσκουν σε μία χειρότερη κατάσταση υγειονομικά την Πάτρα, με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί, όμως αυτό έρχεται για να επιβεβαιώσει τα όσα υποστήριζαν οι έμποροι, ότι δηλαδή τα μαγαζιά τους δεν ήταν ποτέ εστίες μετάδοσης και ότι η έξαρση του ιού σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται σε αυτά.


Όχι άλλες "ουρές" έξω από τα καταστήματα

Είναι όμως σημαντικό για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της αγοράς να μην επαναληφθούν αυτές οι «ουρές» έξω από τα καταστήματα που βλέπαμε στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου στην Πάτρα.

Στο κάτω – κάτω της γραφής είναι ανάγκη να στηριχθούν από όλους μας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης, εκεί που τα χρήματα που δίνεις ξέρεις ότι με κάποιον τρόπο θα τα πάρεις πίσω.

Τα μαγαζιά της τοπικής αγοράς είναι αποφασισμένα να τηρήσουν τα μέτρα και αυτή τη φορά, εφαρμόζοντας τους κανόνες του πρωτοκόλλου, αλλά και τον χρόνο που ορίζει το κάθε sms, έτσι ώστε να διασφαλίσουν τη συνέχεια της λειτουργίας τους, χωρίς να υπάρχουν αυτή τη φορά πισωγυρίσματα. Κάτι που θα ήταν η απόλυτη καταστροφή…