Ικανοποίηση υπάρχει στον ΣΚΕΑΝΑ για τη συμμετοχή των επαγγελματιών και του κόσμου, στην κινητοποίηση που έγινε στα σκαλιά της Αγίου Νικολάου, το πρωί της Τετάρτης.

Δεκάδες μέλη του συλλόγου βρέθηκαν μαζί με τον πρόεδρο Σπύρο Στεργίου, στις σκάλες, σε μία δράση διαφορετική που είχε σαν σκοπό να περάσει το μήνυμα να «κερδίσουμε και πάλι τις ζωές μας».

Η εστίαση και τα συνδικαλιστικά της όργανα σε όλη την χώρα επιμένει ότι είναι καιρός να ανοίξουν τα καταστήματα του κλάδου, υποστηρίζοντας ότι τα μαγαζιά θα βοηθήσουν στον έλεγχο της διασποράς, από τη στιγμή που ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να κάτσει άλλο σπίτι και να ακολουθεί τους κανόνες ενός σκληρού lockdown.

H επιλογή του χώρου της συγκέντρωσης έγινε εσκεμμένα, σε ένα σημείο που μαζεύονται καθημερινά τα απογεύματα δεκάδες νέοι, με τους επαγγελματίες να θέλουν να δείξουν ότι στα μαγαζιά τους όπου θα υπάρχει η τήρηση των μέτρων, οι αποστάσεις και ένα εμβολιασμένο προσωπικό, τα πράγματα θα είναι πιο ασφαλή για τη δημόσια υγεία.

Τα μαγαζιά, σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣΚΕΑΝΑ, μπορούν να λειτουργήσουν επιπλέον ως μία τονωτική ένεση για τη ψυχολογία του κόσμου, εκτονώνοντας αυτό το άναρχο που παρατηρείται στους κοινόχρηστους χώρους και κυρίως στα στέκια των νέων.


Απίθανο να ανοίξουν πριν τις 15 Απριλίου

Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από τους κεντρικούς μηχανισμούς και τα όσα διαρρέουν από την επιτροπή λένε ότι τα καταστήματα της εστίασης είναι σχεδόν απίθανο να ανοίξουν πριν από τις 15 Απριλίου.

Η υγειονομική κατάσταση της χώρας δεν το επιτρέπει, όπως λέει η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής (αν και τελευταίως ακούγονται αρκετές φωνές με αντίθετη άποψη), ενώ είναι δύσκολο ακόμα και να τεθεί σε προτεραιότητα η εστίαση στην εμβολιαστική διαδικασία.

Η πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης είναι η 19η Απριλίου. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ήδη αρκετά μαγαζιά έχουν ανοίξει λειτουργώντας ως take away, ενώ άλλα έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες τους. Η αντίστροφη μέτρηση μετά από τους τόσους μήνες, έχει ξεκινήσει.