Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν έκθεση σχετικά με σχέδιο δράσης της Κομισιόν, με το οποίο καλούν τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων, να συμπεριλάβουν την κυκλική οικονομία στα αντίστοιχα αναπτυξιακά τους σχέδια για την μετά την κορωνοϊό εποχή.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Virginijus Sinkevicius χαρακτήρισε την κυκλική οικονομία στους ευρωβουλευτές ως τριπλή νίκη για τους ανθρώπους, τον πλανήτη και την ευημερία.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν δεσμευτικούς στόχους για μια αποφασιστική μείωση της κατανάλωσης υλικού έως το 2030. Η μετάβαση από μια γραμμική σε μια πλήρη κυκλική οικονομία πρόκειται να επιτευχθεί εντός των επόμενων 30 ετών. Ο στόχος είναι να μειωθούν στο ελάχιστο τα απόβλητα και να χρησιμοποιηθούν λιγότεροι πρωτογενείς πόροι. Εκτός από τη διαχείριση απορριμμάτων, οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης να επικεντρωθούν στη διαδικασία σχεδιασμού, έτσι ώστε τα χαλασμένα ανταλλακτικά να μπορούν να αντικατασταθούν πιο εύκολα και τα προϊόντα να μην πετιούνται με την πρώτη ευκαιρία.

Ο οργανισμός προστασίας του περιβάλλοντος Greenpeace χαιρέτισε την κίνηση. «Στην Ευρώπη, τα βουνά των αποβλήτων αναπτύσσονται ραγδαία εδώ και χρόνια εις βάρος του περιβάλλοντος και του κλίματος. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι ανακύκλωση και ένα σαφές, βήμα προς βήμα σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους με κυρώσεις - ιδανικά ξεκινώντας αύριο», δήλωσε η Lisa Panhuber, στέλεχος της Greenpeace στην Αυστρία, ζητώντας «γρήγορες συγκεκριμένες οδηγίες».