Αν τα Καλάβρυτα είχαν κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια στην τουριστική ανάπτυξη, μέσα από συντονισμένες προσπάθειες όλων των φορέων της ιστορικής πόλης, κατορθώνοντας να τα αναδείξουν ως ένα από τα τοπ χειμερινά θέρετρα της χώρας, ο κορωνοϊός ήρθε για να τα ανατρέψει όλα.

Μπαίνουμε στον Απρίλιο, η χειμερινή σεζόν έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, τα ξενοδοχεία και όλη η αγορά των Καλαβρύτων που σχετίζονται με τον τουρισμό δεν δούλεψαν ποτέ και η πόλη χάνει πλέον οριστικά όλη την χρονιά.

Ο πρόεδρος της ένωσης των ξενοδόχων Καλαβρύτων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, αναφερόμενος στη ζημιά που έχει φέρει η πανδημία στα τουριστικά καταλύματα της πόλης, μιλάει για μία χρονιά που στην ουσία ήταν σαν μην υπήρξε ποτέ.

«Χάσαμε όλη την χρονιά εξαιτίας του κορωνοϊού. Το μισό της περασμένης χειμερινής σεζόν και όλη τη σεζόν του φετινού χειμώνα. Το μόνο που ελπίζουμε για τη συνέχεια είναι μη τυχόν και επιτρέψουν τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και μπορέσουμε να δουλέψουμε την περίοδο του Πάσχα.

Το βλέπω όμως εξαιρετικά δύσκολο, ας μην γελιόμαστε. Από την μία η υγειονομική κατάσταση με τα κρούσματα που αυξάνονται συνεχώς παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, από την άλλη ακόμα και να επιτρέψουν τις μετακινήσεις το ενδιαφέρον θα’ ναι μικρό».

Μέχρι ώρας δεν υπάρχει καμία κράτηση στα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων ούτε για το Πάσχα, ούτε και γενικότερα. Τα περισσότερα, άλλωστε, από τα ξενοδοχεία της πόλης είναι κλειστά, όχι με απόφαση του κράτους, αλλά με δική τους, από τη στιγμή που δεν υπήρχε επισκεψιμότητα στα Καλάβρυτα όλο αυτό το διάστημα.

«Το μεγάλο θέμα για τα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων ήταν η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών μας είναι από την Αθήνα και με το μέτρο αυτό δεν είχαμε κανένα ενδιαφέρον για κρατήσεις».


Οι συνέπειες θα φανούν μετά

Στη συνέχεια ακολούθησε και η απόφαση του σκληρού lockdown για την Αχαΐα, με την μπάλα να παίρνει και τα Καλάβρυτα, με αποτέλεσμα να κλείσουν τα μαγαζιά της εστίασης, αλλά και του λιανικού εμπορίου.

«Η ζημιά για την τοπική αγορά είναι ανυπολόγιστη και δεν αφορά μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά όλα τα καταστήματα της πόλης που τροφοδοτούνταν με πελατεία μέσα από τους επισκέπτες των ξενοδοχείων και γενικότερα μέσα από την ανάπτυξη του τουρισμού» τονίζει ο κ. Δαφαλιάς.

Όσο για τις συνέπειες; Αυτές θα φανούν όταν η αγορά επιστρέψει στην κανονικότητα της, σύμφωνα με τον κ. Δαφαλιά. Είναι σίγουρο πάντως ότι πολλές επιχειρήσεις, με τα Καλάβρυτα να μένουν χωρίς επισκέπτες για τόσους μήνες, δεν θα αντέξουν.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, δυστυχώς. Είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαστούμε έχοντας το βλέμμα μας στην επόμενη χειμερινή σεζόν, με την ελπίδα ότι τα πράγματα μέχρι τότε θα είναι καλύτερα και θα έχουμε ξεφύγει από τον κλοιό της πανδημίας» καταλήγει ο κ. Δαφαλιάς.