Αγωγή σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσαν δύο αστυνομικοί της φρουράς του Καπιτωλίου κατηγορώντας τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ ότι υποκίνησε τα βίαια γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο «ναό της αμερικανικής Δημοκρατίας».

Οι αστυνομικοί Τζέιμς Μπλάσινγκεϊμ και Σϊντεϊ Χέμπι, οι πρώτοι που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, λένε ότι υπέστησαν «σωματικά και ψυχολογικά τραύματα» επειδή ο Τραμπ «υποκίνησε και κατεύθυνε» τον όχλο. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν εκείνη την ημέρα και τα οποία σημάδεψαν βαθιά τους Αμερικανούς. «Οι εξεγερμένοι ενθαρρύνθηκαν από τη συμπεριφορά του Τραμπ τους τελευταίους μήνες, ο οποίος έκανε τους υποστηρικτές του να πιστέψουν τους ψευδείς ισχυρισμούς του, σύμφωνα με τους οποίους εκδιώχθηκε από τον Λευκό Οίκο έπειτα από μαζική νοθεία στις εκλογές, αναφέρουν στην προσφυγή τους που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

Ο Μπλάσινγκεϊμ, ένας Αφροαμερικανός αστυνομικός που εργάζεται επί 17 χρόνια στο Καπιτώλιο, τραυματίστηκε στο κεφάλι και την πλάτη και αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα μετά το περιστατικό αυτό. Επίσης δέχθηκε ρατσιστικές επιθέσεις από τους υποστηρικτές του τέως προέδρου. Ο Χέμπι, που βρίσκεται στην υπηρεσία αυτή 11 χρόνια, τραυματίστηκε στα χέρια και τα γόνατα αφού τον έριξαν πάνω στις πύλες του Καπιτωλίου, ενώ στη διάρκεια της επίθεσης του έριξαν χημικά στο πρόσωπο και το σώμα. Οι δύο αστυνομικοί ζητούν αποζημίωση ύψους τουλάχιστον 75.000 δολαρίων ο καθένας καθώς και επιπλέον αποζημιώσεις αδιευκρίνιστου ύψους. Ο Τραμπ δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την αγωγή εναντίον του. Μέχρι τώρα, όμως, αποποιείται κάθε ευθύνη για τη βίαιη εισβολή και την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ψευδόμενος ότι οι εισβολείς αποτελούσαν «μηδενική απειλή» κι ότι «αγκάλιαζαν και φιλούσαν τους αστυνομικούς» στο Καπιτώλιο.