«Τα οστά μας πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία και ας μην το συνειδητοποιούμε», επισημαίνει ο δρ. Matthew T. Drake, πρόεδρος της American Society for Bone and Mineral Research’s Professional Practice Committee. Ο περιορισμός μας στερεί δύο βασικά στοιχεία για την υγεία των οστών: την βιταμίνη D και τις ασκήσεις με το βάρος του σώματος, όπως αναφέρει το vita.

Ο σκελετός μας ανανεώνεται;

Τα καλά νέα όμως, είναι ότι υπάρχουν ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα οστά να γίνουν και να παραμείνουν δυνατά, όσο μεγαλώνετε, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που μας επιβάλλει η πανδημία.

Και ενώ ο πιο κρίσιμος χρόνος για την οικοδόμηση μιας καλής βάσης για την υγεία των οστών οριοθετείται περίπου στα είκοσι χρόνια ενός ατόμου, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό που είχατε τότε θα είναι αυτό που θα έχετε και στην συνέχεια.

«Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο σκελετός είναι πολύ στατικός και ότι δεν αλλάζει», λέει ο δρ. Matthew T. Drake. «Στην πραγματικότητα» σύμφωνα με τον ίδιο, «αντικαθιστούμε τους σκελετούς μας περίπου κάθε 10 χρόνια, καθώς υποβάλλονται πάντα σε μια αέναη διαδικασία αναδιαμόρφωσης».
Συνήθειες για γερά οστά

Οι συνήθειες που «αγαπούν» τα οστά μας, μπορούν να υιοθετηθούν σε οποιοδήποτε στάδιο και αν βρίσκεστε και να σας χαρίσουν πολυπόθητα οφέλη.
Διατροφή πλούσια σε ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ένα κρίσιμο δομικό στοιχείο για τα οστά. Η πρόσληψη είναι πιο σημαντική μέχρι περίπου τα 25 έτη, ωστόσο είναι σημαντική και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να καλύπτουμε τα συνιστώμενα επίπεδα ασβεστίου με συνέπεια καθ’όλη την διάρκεια της ζωής μας.

Και ίσως θελήσετε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό καθώς πλησιάζετε την ηλικία των πενήντα, καθώς οι γυναίκες τείνουν να χάνουν δύο τοις εκατό της οστικής τους πυκνότητας ετησίως για οκτώ έως 10 χρόνια περίπου μετά την εμμηνόπαυση.

Η ειδικός στην διατροφή, Whitney English συνιστά εκτός από το γάλα, το μπρόκολο, το λάχανο, το kale, το bok choy αλλά και μερικά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια και τα σύκα.
Αυξήστε την βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι επίσης σημαντική για την υγεία των οστών και λειτουργεί σε συνδυασμό με το ασβέστιο για την δημιουργία ενός ισχυρού σκελετού. Για αυτό οι ειδικοί μας προτείνουν, να βγαίνουμε για λίγο στον ήλιο, φορώντας πάντα την μάσκα μας και τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

Ακόμα και είκοσι λεπτά βάδισης στον ήλιο είναι αρκετά ενώ μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να ενισχύσετε τα επίπεδα της βιταμίνης D και μέσα από την καθημερινή σας διατροφή.

Οι ειδικοί προτείνουν τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια αλλά και το συκώτι.
Μην ξεχνάτε την πρωτεΐνη

Το κολλαγόνο, σύμφωνα με τον δρ. Matthew T. Drake, είναι επίσης ένα σημαντικό δομικό στοιχείο των οστών, γι ‘αυτό και η πρωτεΐνη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην υγεία του σκελετού. Για να επωφεληθείτε περισσότερο, δοκιμάστε σαρδέλες, καθώς αποτελούν καλές πηγές ασβεστίου και βιταμίνης D.

Μπορείτε επίσης να πάρετε την πρωτεΐνη που χρειάζεστε σε μια φυτική διατροφή, «απαιτεί» απλώς λίγη περισσότερη προσοχή και προσπάθεια. Δοκιμάστε να προσθέσετε σπόρους σόγιας, κινόα και chia στη διατροφή σας για να ξεκινήσετε.
Παραμείνετε ενεργοί

«Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε την υγεία των οστών καθώς μεγαλώνετε είναι να παραμείνετε δραστήριοι ειδικά με ασκήσεις που φέρουν βάρος», επισημαίνει η διαιτολόγος, δρ. Dana Hunnes, βοηθός καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Λος Άντζελες.

«Το τρέξιμο και το περπάτημα είναι και οι δύο καλές ασκήσεις για τη διατήρηση της υγείας των οστών καθώς ασκεί πίεση στα οστά που μπορούν να βοηθήσουν στη συμπίεση της δομής του σκελετού, καθιστώντας την πιο δυνατή» επισημαίνει.