To σώμα σας βασίζεται στα τρόφιμα που καταναλώνετε καθημερινά για ενέργεια, οπότε είναι φυσιολογικό να αισθανθείτε πεινασμένοι εάν δεν έχει φάει κάτι τις τελευταίες δύο με τρεις ώρες. Αλλά αν αισθάνεστε μια διαρκή πείνα, ακόμα και λίγο αφού έχετε καταναλώσει ένα πλήρες γεύμα, θα μπορούσε να δείχνει κάτι για την υγεία σας.

Που οφείλεται το διαρκές αίσθημα πείνας
Μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν το αίσθημα της πείνας, σύμφωνα με τους ειδικούς, περιλαμβάνουν:

Διαβήτης
Το σώμα σας μετατρέπει τη ζάχαρη από τα τρόφιμα σε καύσιμο, που ονομάζεται γλυκόζη. Αλλά όταν κάποιος έχει διαβήτη, η γλυκόζη δεν μπορεί να φτάσει στα κύτταρά σας κι έτσι τείνετε να τρώτε περισσότερο. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, ειδικότερα, μπορεί να τρώνε μεγάλες ποσότητες τροφής και να χάνουν βάρος.

Εκτός από την αύξηση της όρεξής σας, τα συμπτώματα του διαβήτη μπορεί να περιλαμβάνουν:

Υπερβολική δίψα.
Συχνή ανάγκη ούρησης.
Απώλεια βάρους που δεν μπορείτε να εξηγήσετε.
Θολή όραση.
Κοψίματα και μώλωπες που χρειάζονται πολύ χρόνο για να επουλωθούν.
Μυρμήγκιασμα ή πόνος στα χέρια ή τα πόδια σας.
Κούραση.

Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Η υπογλυκαιμία εκδηλώνεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο σώμα πέφτουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Αποτελεί μια κοινή ανησυχία για τα άτομα με διαβήτη, ωστόσο μπορεί να προκληθεί και από άλλα ζητήματα.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ανησυχία, άγχος.
Αίσθημα ότι η καρδιά χτυπά ακανόνιστα.
Χλωμό δέρμα.
Εφίδρωση.
Μούδιασμα στην περιοχή γύρω από το στόμα.

Έλλειψη ύπνου
Όταν δεν ξεκουράζεστε αρκετά, οι ορμόνες στο σώμα σας που ελέγχουν το αίσθημα της πείνας και της πληρότητας ενδεχομένως να επηρεαστούν. Τα άτομα που στερούνται ύπνου έχουν μεγαλύτερη όρεξη και δυσκολεύονται να χορτάσουν.

Είναι επίσης πιο πιθανό να λαχταράτε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες όταν είστε κουρασμένοι. Άλλες επιπτώσεις της στέρησης ύπνου περιλαμβάνουν:

Δυσκολία στο να παραμείνετε σε εγρήγορση.
Αλλαγή στην διάθεση.
Αδεξιότητα.
Περισσότερα ατυχήματα.
Αύξηση του βάρους.

Στρες
Όταν είστε ανήσυχοι ή αγχωμένοι, το σώμα σας απελευθερώνει την γνωστή ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, που μπορεί να εντείνει το αίσθημα της πείνας. Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται υπό πίεση επιθυμούν επίσης τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος ή και τα δύο.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Εκρήξεις θυμού.
Κούραση.
Πονοκέφαλος.
Προβλήματα ύπνου.
Στομαχικές διαταραχές.

Διατροφή
Δεν σας χορταίνουν όλα τα τρόφιμα με τον ίδιο τρόπο. Αυτά που περιορίζουν καλύτερα την πείνα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως άπαχο κρέας, ψάρι ή γαλακτοκομικά προϊόντα ή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Καλές πηγές ινών περιλαμβάνουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φασόλια.

Υγιή λίπη όπως αυτά που βρίσκονται στα καρύδια, τα ψάρια και το ηλιέλαιο μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας, αποτελώντας βασικά στοιχεία για μια ισορροπημένη διατροφή.

Μπορεί να αισθάνεστε πιο γεμάτοι μετά από ένα γεύμα εάν χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να μασάτε και να απολαύσετε το φαγητό σας, αντί να το φάτε γρήγορα. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να δώσετε προσοχή σε ό, τι υπάρχει στο πιάτο σας αντί για την τηλεόραση ή το τηλέφωνό σας.