Με τη δική τους αγωνία παρακολουθούν οι εργαζόμενοι των εμπορικών καταστημάτων τις συζητήσεις που γίνονται για το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου.

Ο φόβος τους είναι συγκεκριμένος. Το ενδεχόμενο της παύσης των αναστολών για τον μήνα Απρίλιο και τους επόμενους μήνες που ακολουθούν, είναι αρκετά πιθανό να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να φέρει ένα κύμα απολύσεων όταν τα καταστήματα ανοίξουν.

Σύμφωνα με τις προθέσεις της κυβέρνησης οι αναστολές εργασίας και η καταβολή των 534 ευρώ θα κρατήσουν μόνο για τις επιχειρήσεις εκείνες που είναι κλειστές.

Το αν τα 534 ευρώ δοθούν και τον επόμενο μήνα στους εργαζόμενους των εμπορικών μαγαζιών, αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα και η αγορά.

Αν ανοίξουν στις 5 Απριλίου το πιθανότερο είναι να μην δοθούν, αν ανοίξουν στις 12 του μήνα, μάλλον θα καταβληθούν για τελευταία φορά. Για όλα αυτά αναμένονται διευκρινίσεις από τα αρμόδια υπουργεία.

Όμως ανεξάρτητα από τι θα γίνει τον Απρίλιο, ο φόβος για ένα κύμα απολύσεων, παραμένει και είναι ορατός για το συνδικαλιστικό κίνημα των εμποροϋπαλλήλων.

«Από τη στιγμή που με την επιστροφή σε μία επιχείρηση του 100% των εργαζομένων που βρίσκονταν σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα στον κάθε εργοδότη να προχωρήσει σε απολύσεις, είναι λογικό να υπάρχει αυτός ο φόβος» σχολιάζει ο επικεφαλής των Ελεύθερων Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας, Σάββας Τζάκης.

«Είναι σίγουρο ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με τις αναστολές του Απριλίου και το πότε θα ανοίξουν τα εμπορικά μαγαζιά, θα αλλάξουν προς το χειρότερο τα εργασιακά και το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση».

Ορατές οι πιέσεις για μειώσεις μισθών

Πέρα από το κύμα των απολύσεων που αναμένεται να υπάρξει – μικρό ή μεγάλο – ο κ. Τζάκης θεωρεί ως δεδομένες τις πιέσεις που αναμένεται να γίνουν στους εργαζόμενους από τους εργοδότες για την αλλαγή των συμβάσεων εργασίας και τη μείωση των μισθών.

«Είναι κάτι παραπάνω από ορατό έναν τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι συνηθισμένη άλλωστε η συμπεριφορά των εργοδοτών να μεταφέρουν τα βάρη και τις δυσκολίες τους στους εργαζομένους. Θα υπάρξουν πιέσεις για συμβάσεις και μισθούς, αλλά και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με άδειες και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων».

Τέλος, σε ότι αφορά την πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων ο κ. Τζάκης θεωρεί ως πιθανότερη αυτή της 12ης Απριλίου.