Μια διαφορετική στάση φαίνεται να κρατάει η "estiasigreece" στις συζητήσεις που πλέον έχουν ξεκινήσει για τα καλά για το άνοιγμα του κλάδου και των καταστημάτων του.

Σύμφωνα με τα όσα τονίζει σε δηλώσεις του στο patrasevents.gr το μέλος του πυρήνα του κινήματος της "estiasigreece" και Πατρινός επιχειρηματίας με μεγάλη εμπειρία στον κλάδο, Τάσος Γιατράς, τον πρώτο λόγο στο ερώτημα του «πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης», θα πρέπει να τον έχουν οι ειδικοί επιστήμονες.

«Εμείς ως "estiasigreece" κρίνουμε ότι τα μαγαζιά μας θα είναι σωστό να ανοίξουν όταν οι ειδικοί μας εξηγήσουν με σαφή τρόπο τα μέτρα που θα πρέπει να ισχύσουν για τη λειτουργία των καταστημάτων μας».

Ο τρόπος αυτός, σύμφωνα με το σκεπτικό των μελών της κίνησης της "estiasigreece" θα πρέπει να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία των πελατών και των εργαζομένων των καταστημάτων, αλλά και τα ίδια τα μαγαζιά από ένα ενδεχόμενο νέο lockdown.

«Το on/off θα ήταν κάτι καταστροφικό για τον χώρο της εστίασης και για τα μαγαζιά μας» υπογραμμίζει ο κ. Γιατράς «και θα είχε άσχημα αποτελέσματα για όλους».

Όμως ένας ακόμα παρονομαστής που θα κρίνει πολλά σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων, είναι τα μέτρα που θα αποφασιστούν και που είναι συμπεριληφθούν στο πρωτόκολλο να εξασφαλίζουν μια βιωσιμότητα για τα μαγαζιά.

Κι αυτό είναι μία δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει να βρεθεί για το άνοιγμα του κλάδου, σύμφωνα με το σκεπτικό της "estiasigreece". Για την επίλυση της εξίσωσης αυτής η κίνηση απέστειλε προ ημερών μία επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς, ανοίγοντας θέματα προς ανάπτυξη για την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Τα θέματα προς ανάπτυξη που υπέβαλε

Βασικό ζητούμενο για την "estiasigreece" είναι το άνοιγμα όχι μόνο των εξωτερικών χώρων, αλλά και των εσωτερικών, κάτω από συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας και συνθήκες για τις οποίες τον πρώτο λόγο θα έχουν οι επιστήμονες.   

Οι εξωτερικοί χώροι θα πρέπει να λειτουργούν στο μέγιστο δυνατό με τήρηση των αποστάσεων μόνο, πάντα με την τήρηση των αντίστοιχων υγειονομικών μέτρων, όπως μάσκες στο προσωπικό και απολύμανση τραπεζιών, σε κάθε αλλαγή παρέας.

Οι εσωτερικοί χώροι, σύμφωνα με την "estiasigreece", είναι απαραίτητο, με βάση τις υποδείξεις των ειδικών, να ανοίξουν με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και τήρηση των αποστάσεων. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως η "estiasgreece", κάνει λόγο στις προτάσεις της μόνο για καθιστούς πελάτες και όχι για όρθιους.

Eπίσης, ένα από τα σημαντικά "κλειδιά" για την ομαλή επαναφορά του κλάδου, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιατρά, θα είναι η έγκυρη ενημέρωση από πλευράς ειδικών προς τους επαγγελματίες της εστίασης, των κανόνων που θα συμπεριλαμβάνονται στο πρωτόκολλο.

«Θα πρέπει να γνωρίζουμε τους κανόνες αυτούς τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από το άνοιγμα των μαγαζιών για να κάνουμε τις προετοιμασίες μας και να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή» τονίζει χαρακτηριστικά.

Εμβόλια, τεστ και ψηφιακή πλατφόρμα

Οι προτάσεις της "estiasigreece", για την ασφαλή λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, όταν αυτά ανοίξουν εντέλει είναι τρεις και αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Η προτεραιότητα των εργαζομένων του κλάδου στην εμβολιαστική διαδικασία, τα εβδομαδιαία δωρεάν rapid test στους υπαλλήλους των καταστημάτων για την έγκυρη ιχνηλάτηση και η ψηφιακή εφαρμογή ανίχνευσης πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού στους πελάτες του κάθε καταστήματος.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; «Είναι μία πρόταση που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την "estiasigreece", όμως εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, όπως στην Γερμανία, στην Γαλλία και στο Βέλγιο" τονίζει ο κ. Γιατράς. 

Με τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας θα δίνεται η δυνατότητα να καταγράφονται τα στοιχεία των παραμενόντων πελατών ανέπαφα, για την καλύτερη ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρουσμάτων. 

Η εφαρμογή αυτή θα έχει προφανώς μια πανελλαδική λειτουργία και θα πρέπει να εγκατασταθεί ως πλατφόρμα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπου δεν είναι εφικτή η εφαρμογή των ψηφιακών μέσων μπορεί να γίνεται μία απλή καταγραφή. Είναι ένα μέτρο καινοτόμο που θεωρούμε ότι θα φέρει θετικά αποτελέσματα».

"Δεν κάνουμε συνδικαλισμό με τη δημόσια υγεία"

Συμπερασματικά, λοιπόν, η θέση της "estiasigreece" για το πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα του κλάδου, είναι ξεκάθαρη: Όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

«Την απόφαση αυτή δεν θα την πάρουμε εμείς, αλλά οι ειδικοί επιστήμονες. Εμείς συνδικαλισμό με υγειονομικά πρωτόκολλα και με θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, δεν κάνουμε» καταλήγει ο κ. Γιατράς.