Μπορεί η πλατφόρμα για τις εξετάσεις απόκτησης του πιστοποιητικού γνώσεων για πολιτογράφηση, δηλαδή για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, να άνοιξε πριν από δέκα ημέρες περίπου, όμως το ενδιαφέρον των αλλοδαπών που διαμένουν στην Πάτρα είναι μηδαμινό, τουλάχιστον μέχρι ώρας.

Πρόκειται για το σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Εσωτερικών πριν από μερικούς μήνες για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, θέλοντας να εκσυγχρονίσει το σχετικό νομικό πλαίσιο, δημιουργώντας έναν τύπο πανελληνίων εξετάσεων για αλλοδαπούς, μέσα από την εφαρμογή ενός ξεχωριστού μηχανισμού της όλης διαδικασίας, αυτόν της Τράπεζας Θεμάτων.  

Μέσα από την Τράπεζα Θεμάτων οι ενδιαφερόμενοι αλλοδαποί που θέλουν να ξεκινήσουν την διαδικασία για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, θα εξετάζονται κάθε φορά που θα γίνονται οι εξετάσεις του πιστοποιητικού γνώσεων για πολιτογράφηση.

Φροντιστήρια από την τσέπη τους

Η Τράπεζα Θεμάτων περιλαμβάνει 300 θέματα ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτικών θεσμών και πολιτισμού, ενώ εμπεριέχει 100 κείμενα με τις ασκήσεις  για την κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου, 100 κείμενα με τις ασκήσεις για την κατανόηση προφορικού λόγου και 50 θέματα για την παραγωγή προφορικού λόγου της ελληνικής γλώσσας.

Ο όλος σχεδιασμός περιλαμβάνει και έναν κύκλο φροντιστηριακών μαθημάτων για τον ενδιαφερόμενο υποψήφιο, τα οποία όμως το κράτος δεν έχει φροντίσει να του τα παρέχει, με αποτέλεσμα ο αλλοδαπός, να τα πληρώνει από την τσέπη του.

Αυτό, σύμφωνα με τις ενώσεις - συλλόγους αλλοδαπών και μεταναστών της Πάτρας, είναι και ένα από τα μεγάλα αγκάθια που οδηγούν μέχρι ώρας στο μειωμένο ενδιαφέρον των μελών τους για να ακολουθήσουν αυτή την διαδικασία.

Καταδικασμένο να αποτύχει

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η απόκτηση ιθαγένειας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί κυρίως τους αλλοδαπούς που διαθέτουν ένα σημαντικό διάστημα μόνιμης παραμονής στην χώρα μας, έχουν κάνει οικογένειες στην Ελλάδα και έχουν εδώ την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός του υπουργείου να τους βάλει σε μία τέτοια διαδικασία εξετάσεων που στην ουσία παραπέμπει στην απόδειξη της καλής τους «ελληνικής αγωγής», είναι καταδικασμένος να αποτύχει, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η τελευταία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου στοχεύει επί της ουσίας στο να ελαχιστοποιηθούν δραματικά οι πολιτογραφήσεις, παρά να ενσωματωθούν οι αλλοδαποί στην ελληνική κοινωνία και να εδραιωθεί η κοινωνική τους συνοχή.  

Στις 16 Μαΐου ο πρώτος διαγωνισμός

Πάντως, το υπουργείο δεν φαίνεται να κάνει πίσω και ελπίζει ότι οι αιτήσεις με την πάροδο του χρόνου θα αυξηθούν. Ο πρώτος πανελλήνιος διαγωνισμός αυτού του τύπου είναι προγραμματισμένος για τις 16 Μαΐου και η Πάτρα είναι στα οχτώ εξεταστικά κέντρα που περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου.

Τα υπόλοιπα εφτά είναι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Κομοτηνή, στα Ιωάννινα, στην Τρίπολη και στο Ηράκλειο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι για τις εξετάσεις αυτές έχει οριστεί Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του Π.Ε.Γ.Π. που θα αντλεί τα θέματα της κάθε εξεταστικής περιόδου μέσα από την προκαθορισμένη ύλη που περιλαμβάνεται στην Τράπεζα Θεμάτων.