Για ελεγχόμενο άνοιγμα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, έκανε λόγο η Αριστοτελία Πελώνη.

Μιλώντας στο Open, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια αποκλιμάκωση εισαγωγών στα νοσοκομεία και υπογράμμισε ότι ήδη έχουν γίνει συζητήσεις για ημερομηνίες ανοίγματος στις αρχές Απριλίου. «Αν αποκλιμακωθεί η κατάσταση τις επόμενες μέρες θα είναι θετικός δείκτης και έτσι θα δούμε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα - μια ελεγχόμενη επανεκκίνηση. Βοηθά και ο καιρός που αλλάζει για να γίνονται δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Έχουμε ρωτήσει την επιτροπή για ημερομηνίες ανοίγματος στις αρχές Απριλίου», τόνισε.

Αναφορικά με τη χρήση των self test, η κ. Πελωνη υπογράμμισε ότι η Επιτροπή είναι θετική στη χρήση τους, καθώς, όπως είπε, είναι αξιόπιστα και πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια περισσότεροι εμβολιασμοί εντός Απριλίου. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα λύκεια έχουν προτεραιότητα σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων και υπογράμμισε ότι τα τεστ θα είναι υποχρεωτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε, επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι, μέχρι τις αρχές Μαΐου, να έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με την πρώτη δόση οι ευπαθείς ομάδες, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί στις αρχές του καλοκαιριού. Η ίδια υπογράμμισε ότι υπάρχει πιθανότητα να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους μέσα στον Απρίλη, ενώ ανακοίνωσε ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή για εστίαση και λιανεμπόριο. Για τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι είναι ακόμη νωρίς για να αρθεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Τέλος, όσον αφορά την τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη - Μπάιντεν, η κυρία Πελώνη τόνισε ότι είχαν μια εγκάρδια συζήτηση, ενώ όπως είπε «εντός του 2021 θα ήταν λογικό να γίνει η επίσκεψη».