Για τις αλλαγές στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης.

Όπως επισήμανε ο κ. Συρίγος, με τις νέες μεταρρυθμίσεις «θα πάψουμε να έχουμε τμήματα τα οποία βγάζουν ελάχιστους αποφοίτους, γιατί τα παιδιά για αντικειμενικούς λόγους δεν έχουν τις μαθησιακές δυνατότητες για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με πανεπιστημιακού επιπέδου μαθήματα».

«Σε τμήματα τα οποία έχουν εξαιρετικά χαμηλές βάσεις, οι απόφοιτοι είναι ελάχιστοι. Γενικότερα, πρέπει να αντιληφθούμε ότι αλλάζει ο εκπαιδευτικός χάρτης της χώρας για αντικειμενικούς λόγους, όπως η υπογεννητικότητα. Η τρομερή υπογεννητικότητα έχει μειώσει μέσα σε 20 χρόνια κατά 60.000 άτομα τον αριθμό των υποψηφίων. Το 2000 οι υποψήφιοι ήταν 165.000. Φέτος είναι περίπου 100.000», εξήγησε ο υφυπουργός παιδείας.

Ειδικότερα, επισήμανε πως «όταν έχεις 165.000 για 75.000 θέσεις σαφώς θα βρεις πάρα πολλούς μαθητές που σαφώς έχουν μαθησιακές δυνατότητες για πανεπιστημιακό επίπεδο. Όταν έχεις περίπου ίσο αριθμό θέσεων στο πανεπιστήμιο και υποψηφίων, εκ των πραγμάτων ξέρεις ότι πολλοί μαθητές δεν θα έχουν τη δυνατότητα για να μπορέσουν να συνεχίσουν στο πανεπιστήμιο».

«Αυτό είναι μία πραγματικότητα που ελάχιστοι έχουμε συνειδητοποιήσει στη χώρα σήμερα και θα πρέπει να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε ότι η υπογεννητικότητα δεν μας χτυπάει την πόρτα, ζούμε μαζί της», υπογράμμισε ο κ. Συρίγος.

«Αυτό σημαίνει ότι τα πανεπιστήμια δεν έχουν μία τεράστια δεξαμενή για να παίρνουν υποψηφίους, είναι περιορισμένα τα πράγματα. Και εκ των πραγμάτων, σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα υπάρχουν φοιτητές για να φοιτήσουν σε όλα αυτά τα πανεπιστημιακά τμήματα. Κάποια πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται από φέτος με τη νομοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής» κατέληξε ο υφυπουργός Παιδείας.