Ο Κύπριος πρόεδρος χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κυπριακό χαλούμι σημειώνοντας ότι η κατοχύρωση του ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) θα συμβάλει σημαντικά τόσο στην προστασία του προϊόντος όσο και στην αύξηση των εξαγωγών.

Όπως είπε «ήταν μια αρκετά δύσκολη προσπάθεια, ένας δύσκολος αγώνας που δυστυχώς διακρινόταν και από πολιτικές σκοπιμότητες.

Εν πάση όμως περιπτώσει, είμαστε στην ευχάριστη θέση, ελπίζω τη Δευτέρα, να ανακοινωθεί οριστικά πλέον η κατοχύρωση του ιδιαίτερης γευστότητας, αλλά και σημασίας για την κυπριακή οικονομία, κυπριακού χαλουμιού κάτι το οποίο οπωσδήποτε θα συμβάλει σημαντικά στην προστασία αφενός του προϊόντος, αλλά και αφετέρου στην αύξηση των εξαγωγών».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των τυροκόμων (σε σχέση με του όρους για τις αναλογίες αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική. Υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, πιστεύω ότι με καλή προσπάθεια θα ξεπεραστούν».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το χαλούμι που παρασκευάζεται στα κατεχόμενα θα ονομάζεται «Χελίμ» και θα κατοχυρώνεται μέσα από ελέγχους που θα γίνονται από ανεξάρτητη εταιρεία πιστοποίησης που θα ορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

H Τουρκία πήρε από το Ευρωπαϊκό συμβούλιο υποσχέσεις υπό προϋποθέσεις

Την ίδια ώρα ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε και για την Τουρκία.

Ειδικότερα, σήμερα, δήλωσε πως απαραίτητη προϋπόθεση για εξομάλυνση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας είναι οι συμπεριφορές της Τουρκίας να συνάδουν και με τις διαπιστώσεις, όπως καταγράφονται στην έκθεση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου κ. Μπορέλ.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Τουρκία είναι ικανοποιημένες από τα αποτελέσματα του προχθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ερωτηθείς τι πήρε η Τουρκία και τι εμείς από αυτό, είπε ότι «εκείνοι πήραν υποσχέσεις με βάση προϋποθέσεις, ότι δηλαδή θα τιμήσουν τις υποχρεώσεις έναντι της Ευρώπης και όλων των κρατών μελών. Εμείς αυτό που πήραμε ήταν να μετατρέψουμε το ανακοινωθέν, διότι δεν πρόκειται περί αποφάσεων ωσάν να ήταν η κανονική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά περί ανακοινώσεως και προθέσεων, οι οποίες εάν και εφόσον η Τουρκία φανεί συνεπής ενδεχόμενα να ληφθούν τον Ιούνιο».

Συνεπώς, είπε ο κ. Αναστασιάδης «αυτό για το οποίο επιχαίρει η Τουρκία είναι για την υπόσχεση για θετική ατζέντα, την προοπτική για βελτίωση των σχέσεων της με την ΕΕ, αλλά το πρώτιστο και πάνω από όλα είναι οι προϋποθέσεις που τίθενται προκειμένου να αναπτυχθεί ανάλογος διάλογος και να ληφθούν αποφάσεις, όπως επιδιώκουν όλοι, να εξομαλυνθούν οι σχέσεις. Αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι συμπεριφορές της Τουρκίας να συνάδουν και με τις διαπιστώσεις, όπως καταγράφονται στην έκθεση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου κ. Μπορέλ».

Ερωτηθείς αν η επικείμενη άτυπη πενταμερής σύνοδος για το κυπριακό, θα αποτελέσει κομβικό σημείο για τα όσα επιδιώκει η Τουρκία σε σχέση με την ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «θα είναι μεταξύ των άλλων που θα προσμετρήσουν, οπωσδήποτε».