Όταν πρόκειται για την ενίσχυση της ενέργειας μέσω της διατροφής, ορισμένα τρόφιμα είναι καλύτερα από τα άλλα. Εάν αισθάνεστε τα ενεργειακά σας επίπεδα να πέφτουν μέρα με την ημέρα, ίσως έχει έρθει η στιγμή να προσέξετε τι τρώτε κατά την διάρκεια μιας μέρας, σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως αναφέρει το vita.

Οι διατροφικοί κανόνες για «boost» στην ενέργεια

Θα πρέπει να εξετάσετε ολόκληρη τη διατροφή σας εάν θέλετε να διατηρήσετε υψηλή την ενέργειά σας καθ’όλη την διάρκεια μιας εβδομάδας ενώ ο καφές δεν αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να την ενισχύσετε, σύμφωνα με την διαιτολόγο Tracy Lockwood Beckerman.

Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

«Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη δεν θα προκαλέσουν απότομες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, πράγμα που θα σας οδηγήσει σε πιο σταθερά επίπεδα ενέργειας» εξηγεί η ίδια.

«Αναζητήστε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα καρότα, τους ξηρούς καρπούς αλλά και τα υγιεινά λιπαρά που αγαπούν την καρδιά σας» επισημαίνει.

Το καστανό ρύζι και άλλοι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως το κινόα, τα φασόλια και η βρώμη αποτελούν εξαιρετικές «πηγές» ενέργειας. «Το καστανό ρύζι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, συμβάλλοντας στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, διατηρώντας τα επίπεδα της ενέργειας σας σταθερά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας».

Πιείτε νερό

«Το σώμα σας αποτελεί στο 70% από νερό» σημειώνει η Tracy Lockwood Beckerman. «Εάν είμαστε αφυδατωμένοι ή δεν πίνουμε αρκετό νερό, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα αισθανθείτε αργοί και χωρίς ενέργεια.

Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί το ανθρώπινο σώμα σε εύρυθμη λειτουργία και η έλλειψη νερού μπορεί να σας αφήσει να αισθάνεστε κουρασμένοι ενώ ταυτόχρονα εντείνεται και το αίσθημα της πείνας.

Έτσι την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε κουρασμένοι, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό.

Μην πατάτε «skip» στο πρωινό

Η κατανάλωση πρωινού θα «ξυπνήσει» το σώμα αλλά και τον μεταβολισμό σας, όπως επισημαίνουν οι διαιτολόγοι. «Το πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και υγιές λίπος θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο γεμάτοι, πιο ενεργητικοί καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας ενώ θα μειωθεί και η επιθυμία σας για ζαχαρούχα τρόφιμα».

«Φάτε μικρά και συχνά γεύματα ανάλογα με το πόσο πεινάτε, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μεγαλύτερων γευμάτων ειδικά στο μεσημεριανό γεύμα μπορεί να οδηγήσει το απόγευμα σε απότομη πτώση του επίπεδου του σακχάρου στο αίμα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Tracy Lockwood Beckerman.

Τα αυγά, το γιαούρτι και οι μπανάνες προσφέρουν μια απολαυστική ενίσχυση στα ενεργειακά σας επίπεδα. Τα αυγά είναι γεμάτα πρωτεΐνες, η οποία παρέχει μια σταθερή πηγή ενέργειας, χωρίς να προκαλεί απότομες διακυμάνσεις στο σάκχαρο στο αίμα και την ινσουλίνη.

Το γιαούρτι περιέχει επίσης πρωτεΐνη και ενισχύει το αίσθημα κορεσμού ενώ οι μπανάνες αποτελούν εξαιρετική «πηγή» υδατανθράκων υψηλής ποιότητας, καλίου και Β6 – φυσικών ενισχυτών ενέργειας.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Γνωστές είναι οι επιδράσεις του αλκοόλ στην υγεία ενώ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και τα επίπεδα ενέργειάς μας.

Όπως επισημαίνει η δημοφιλής διαιτολόγος, «το αλκοόλ επιβραδύνει την εγκεφαλική δραστηριότητα και μπορεί να προκαλέσει υπνηλία ακριβώς την επόμενη ημέρα, αφού το καταναλώσουμε».

Με φειδώ η καφεΐνη

Οι ειδικοί δεν συνιστούν να «κόψουμε» εντελώς την καφεΐνη, προτείνουν ωστόσο να την καταναλώνουμε με φειδώ, καθώς σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να μην αντιδρούμε στις διεγερτικές της επιδράσεις.

Προσπαθήστε να αλλάζετε τον καφέ σας με ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι ή με matcha μία φορά στο τόσο, ώστε να μην συνηθίζετε σε μεγάλες ποσότητες καφέ.