«Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θα γίνει εντός του 2021, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες», σημείωσε η Αριστοτελία Πελώνη.

Μιλώντας στον Real Fm, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα και υπογράμμισε ότι είναι γνωστό ότι ο Τζο Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της περιοχής και έχει στενές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. «Το τηλεφώνημα ακολούθησε αμέσως μετά την παρέμβαση του κ. Μπάιντεν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μια ιστορική παρέμβαση, δείχνει και τις προθέσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να επανεκκίνηση την διατλαντική συμμαχία. Ακολούθησε η διμερής συνομιλία με τον Πρωθυπουργό, ήταν μια συνομιλία που διήρκεσε μισή ώρα. Έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα. Είναι γνωστές οι σχέσεις που έχει ο κ. Μπάιντεν με την Ελλάδα, γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της περιοχής, έχει πολύ στενές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα», σημείωσε η κ. Πελώνη.

Αναφορικά με τον χρόνο πραγματοποίησης της επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «θα ήταν πολύ λογικό ο Πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίσκεψη στην Ουάσινγκτον εντός του 2021, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας. Ελπίζουμε να το επιτρέψουν. Θα ήταν μια πολύ καλή συγκυρία για να γίνει η επίσκεψη εντός του 2021, συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν έχουμε ακόμη» τόνισε.
Πελώνη: Ρεαλιστικό και ισορροπημένο το κείμενο των 27

Σχολιάζοντας το κείμενο της κοινής δήλωσης των 27 ηγετών της ΕΕ, αναφορικά με την Τουρκία, η κ. Πελώνη το χαρακτήρισε «ρεαλιστικό και ισορροπημένο».

«Το σημαντικό είναι ότι πατάει πάνω στην έκθεση Μπορέλ και σε προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, που σημαίνει ότι επαναφέρει όποια προηγούμενη απόφαση υπάρχει. Περιγράφεται μια διττή προσέγγιση, μια προσέγγιση καρότου και μαστιγίου, που περιλαμβάνει και προτάσεις για θετικά μέτρα και βεβαίως βάζει και περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών - μελών. Αυτό προφανώς αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα ότι οι όποιες αποφάσεις οριστικές, θα παραπεμφθούν για τον Ιούνιο αλλά κυρίως ότι τα όποια θετικά μέτρα και οι αποφάσεις είναι υπό αίρεση, έχουν όρους και προϋποθέσεις και θα είναι και αναστρέψιμες. Η τουρκική συμπεριφορά βρίσκεται υπό διαρκή αξιολόγηση και επιτήρηση για τις τελικές αποφάσεις και κάθε κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση θα φέρει πίσω και την όποια θετική ατζέντα» κατέληξε.