Η Ισπανία μπορεί να είχε κατοχή της μπάλας που έφτασε ακόμα και στο 80% και να έπαιζε μονότερμα την εθνική μας ομάδα στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, αλλά η γαλανόλευκη κατάφερε με μια μόνο τελική να πάρει την ισοπαλία στην Γρανάδα (1-1) και να ξεκινήσει με θετικό τρόπο την περιπέτειά της στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ (2022).

Οι Ισπανοί, που είχαν 9 τελικές, άνοιξαν το σκορ στο 33’ με τον Μοράτα και η εθνική μας ομάδα ισοφάρισε στο 56’ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μπακασέτα, το οποίο κέρδισε ο Μασούρας. Η γαλανόλευκη με μαζική άμυνα κατάφερε να μείνει όρθια στην Γρανάδα και να πάρει τον βαθμό της ισοπαλίας. Ένας πόντος που ήρθε ανέλπιστα, με το γήπεδο να… γέρνει συνεχώς προς την εστία του Βλαχοδήμου.

Οι διεθνείς πλέον επιστρέφουν στην Ελλάδα για το φιλικό που ακολουθεί με την Ονδούρα (28/3), ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα υποδεχθούν την Γεωργία για την δεύτερη αγωνιστική της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.

Έτσι παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες
Ο Φαν Σιπ παράταξε την Εθνική με 4-3-3 και με «ψευτοεννιάρι» τον Μπακασέτα. Συγκεκριμένα, ο Ολλανδός τεχνικός ξεκίνησε την γαλανόλευκη με τους Βλαχοδήμο, Μπακάκη, Παπαδόπουλο, Τζαβέλλα, Τσιμίκα, Μπουχαλάκη, Ζέκα, Μάνταλο, Μασούρα, Λημνιό και Μπακασέτα. Από την άλλη ο Λουίς Ενρίκε παρέταξε την Ισπανία με τους: Σιόν, Γιορέντε, Ράμος, Ε. Γκαρσία, Γκαγιά, Όλμο, Ρόδρι, Κόκε, Φεράν Τόρες, Μοράτα και Κανάλες.

Μαζική άμυνα…
Οι Ισπανοί πήραν από την αρχή τα ηνία του αγώνα και άρχισαν να γυρίζουν την μπάλα έξω από την μεγάλη περιοχή του Βλαχοδήμου. Μάλιστα, χρειάστηκαν μόλις δύο λεπτά για να δημιουργήσουν την πρώτη καλή στιγμή στο παιχνίδι. Ο Κόκε έκανε τη σέντρα από δεξιά, ο Ολμο βρέθηκε στην καρδιά της άμυνας της εθνικής μας ομάδας, πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Οι γηπεδούχοι είχαν την κατοχή της μπάλας και οι διεθνείς μας προσπαθούν με διπλή ζώνη άμυνας να κλείσουν τους χώρους προς την εστία του Βλαχοδήμου.

Στο 14’ οι Ισπανοί απείλησαν ξανά, αυτή τη φορά με τον Κόκε. Ο Γκαγιά έκανε το γύρισμα από αριστερά, ο Κόκε σούταρε από το σημείο του πέναλτι, η μπάλα σταμάτησε πάνω στον Τσιμίκα και ξαναστρώθηκε στον Ιβηρα χαφ. Ο μεσοεπιθετικός της Ατλέτικο σούταρε ξανά, αλλά η μπάλα σταμάτησε και πάλι στα σώματα, αυτή τη φορά πάνω στον Τζαβέλλα και έφυγε κόρνερ. Οι Ιβηρες είχαν κυριαρχήσει και οι διεθνείς μας περίμεναν πίσω από το κέντρο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο πρώτο 15άλεπτο η κατοχή της μπάλας ήταν στο 72-28% υπέρ των γηπεδούχων.

Δοκάρι ο Ολμο, 1-0 με τον Μοράτα
Η ίδια εικόνα συνεχίστηκε μέχρι το 30’, όταν οι Ισπανοί άρχισαν να πιέζουν περισσότερο την άμυνα της Εθνικής μας. Στο 32’ ο Ολμο βρήκε χώρο έξω από την περιοχή, ελίχθηκε, σούταρε δυνατά με το δεξί, η μπάλα πήρε φάλτσα και σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Οδυσσέα Βλαχοδήμου.

Ο τερματοφύλακας της Μπενφίκα στάθηκε τυχερός, αλλά ένα λεπτό αργότερα ο Μοράτα έκανε το 1-0. Ο Κόκε σήκωσε την μπάλα, ο στράικερ της Γιουβέντους βγήκε στην πλάτη της ελληνικής άμυνας κοντρόλαρε ωραία με το στήθος και με αριστερό πλασέ από πλάγια θέση νίκησε τον Βλαχοδήμο.

Το γκολ του Μοράτα δεν άλλαξε την εικόνα του αγώνα, με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται με την κατοχή της μπάλας να είναι στο 71-29% υπέρ των Ισπανών.

Αλλαγές από τους δύο προπονητές
Πριν την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου οι δύο προπονητές προχώρησαν σε αλλαγές, με τον Τζον Φαν Σιπ να βάζει τους Τζόλη και Σιώπη αντί των Μάνταλου και Λημνιού. Από την άλλη πλευρά, ο Λουίς Ενρίκε έβγαλε τον Σέρχιο Ράμος και έβαλε στη θέση του τον Ινίγκο Μαρτίνες.

Πέναλτι και 1-1!
Στο δεύτερο μέρος η Εθνική προσπάθησε να χτυπήσει στην κόντρα και στο 55’ κέρδισε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Ινίγκο Μαρτίνες στον Μασούρα.

Ο μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού κυνήγησε μια φαινομενικά χαμένη μπαλιά, έβαλε το πόδι του, ο Ισπανός σέντερ μπακ τον χτύπησε με τις τάπες στο γόνατο και ο Ιταλός διαιτητής έδειξε αμέσως την άσπρη βούλα. Ο Μπακασέτας εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι και ισοφάρισε σε 1-1 το παιχνίδι.

Αμυνα, άμυνα, άμυνα…
Μετά το γκολ του Μπακασέτα οι Ισπανοί πήραν και πάλι τα ηνία του παιχνιδιού, με τους παίκτες της Εθνικής μας ομάδας όμως να κλείνουν καλά τους χώρους προς την εστία του Βλαχοδήμου.

Στο 65’ ο Λουίς Ενρίκε έκανε διπλή αλλαγή, βάζοντας τους Χιλ και Πέδρι αντί των Κανάλες και Ολμο, με τον Φαν Σιπ να απαντάει με την είσοδο του Φορτούνη στη θέση του Μασούρα.

Στο 72’ ο τεχνικός της Ισπανίας έκανε δύο ακόμα αλλαγές, με τους Αλκάνταρα και Οργιαθάμπαλ να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο αντί των Κόκε και Φεράν Τόρες.

Τρία λεπτά αργότερα οι γηπεδούχοι είχαν την καλύτερή τους ευκαιρία στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Μοράτα έκανε την κάθετη πάσα στον Γκαγιά, αυτός βγήκε πλάγια, ο Βλαχοδήμος με γρήγορες κινήσεις έκλεισε τη γωνία του, ο Ισπανός μεσοεπιθετικός σούταρε απέναντι από τον Ελληνα τερματοφύλακα, αλλά η μπάλα έφυγε παράλληλα με την εστία της Εθνικής μας ομάδας.

Στο 78’ ο Φαν Σιπ φρέσκαρε την γαλανόλευκη με τον Γιακουμάκη στη θέση του Μπακασέτα και λίγο αργότερα έβαλε τον Κυριακόπουλο αντί του Τσιμίκα. Στο τελευταίο δεκάλεπτο η Ισπανία πίεσε για το γκολ της νίκης, έκλεισε στα καρέ της την εθνική μας ομάδα, αλλά οι διεθνείς μας με αυτοθυσία έδιωχναν την μπάλα και κατάφεραν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια τον βαθμό της ισοπαλίας.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Γιορέντε, Ράμος (46′ Ινίγο Μαρτίνεθ), Γκαρθία, Γκαγιά, Όλμο (64′ Πέδρι), Ρόδρι, Κόκε (72′ Τιάγκο), Φ. Τόρες (72′ Ογιαρθάμπαλ), Μοράτα, Κανάλες (65′ Χιλ).

ΕΛΛΑΔΑ (Τζον Φαν’τ Σχιπ): Βλαχοδήμος, Μπακάκης, Παπαδόπουλος, Τζαβέλλας, Τσιμίκας (80′ λ. τρ. Κυριακόπουλος), Μπουχαλάκης, Ζέκα, Μάνταλος (46′ Τζόλης), Μασούρας (65′ Φορτούνης), Λημνιός (46′ Σιώπης), Μπακασέτας (78′ Γιακουμάκης).