Δεν είναι λίγοι οι Πατρινοί που το παρατήρησαν και το σχολίασαν αρνητικά.

Αν εξαιρέσεις τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού, η Πάτρας αυτές τις μέρες που σε όλη την χώρα γιορτάζουν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, έμεινε γυμνή από στολισμό.

Μόνο η εικαστική έκθεση του Πολιτιστικού Οργανισμού και ο φωτισμός των ανδριάντων των ηρώων του ’21, θα λέγαμε ότι θυμίζουν στους Πατρινούς την επέτειο αυτή.

Ακόμα και ο σημαιοστολισμός στις σκάλες της Αγίου Νικολάου στην Πάτρα δεν έγινε από τον δήμο, ούτε από την περιφέρεια, αλλά από την ενορία της εκεί εκκλησίας.

Στους δρόμους της Πάτρας, ακόμα και στις οδούς του ιστορικού κέντρου της πόλεως, δεν υπάρχει ούτε μία ελληνική σημαία από τον δήμο που είναι και ο υπεύθυνος φορέας για τον στολισμό.

Ούτε στη Ρήγα Φεραίου, ούτε στην Αγίου Νικολάου, ούτε στη Μαιζώνος, ούτε πουθενά. Όσο για το δημαρχείο όχι μόνο δεν έγινε κάποιος στολισμός για την περίσταση (θυμίζουμε τι έγινε στο δημαρχείο της Αθήνας, του Πειραιά ή και στον γειτονικό Πύργο), αλλά έχει ξεμείνει με τις μάσκες του καρναβαλιού.

Μόνο τη φωταγώγηση του Δημοτικού Θεάτρου στα γαλανόλευκα την παραμονή της 25ης Μαρτίου θα έχουν να θυμούνται οι Πατρινοί από την ξεχωριστή αυτή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και αυτή χωρίς τον σχηματισμό της ελληνικής σημαίας. 

Α, και τους πίνακες στις πλατείες με τους ήρωες του ’21 σε μία πράγματι αξιόλογη πολιτιστική και εικαστική δράση. Αλλά γιατί ο δήμος δεν προχώρησε στον στολισμό των δρόμων με σημαίες, όπως έγινε σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, με δράσεις που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς στο διαδίκτυο και πρόβαλλαν τις πόλεις τους;

Οι κακές γλώσσες θα πουν ότι αυτό οφείλεται σε ιδεολογικούς λόγους. Όμως και αυτές οι υποθέσεις δεν δίνουν τη σωστή εξήγηση στο όλο ζήτημα και μπορεί να καταλήξουν σε λανθασμένα συμπεράσματα. Ο πατριωτισμός, άλλωστε, δεν φαίνεται από τις σημαίες που κρεμάμε στα μπαλκόνια μας. 

Το ζήτημα είναι καθαρά θέμα αισθητικής και προβολής της Πάτρας προς τα έξω και καλό θα ήταν να απαντήσει ο δήμος, δίνοντας τη δική του εξήγηση, με επίσημη τοποθέτηση.


Μόνο στα μπαλκόνια

Η ουσία πάντως είναι ότι η Πάτρα με εξαίρεση τις σκάλες της Αγίου Νικολάου και τα μπαλκόνια των σπιτιών που έβγαλαν τις σημαίες τους ανταποκρινόμενα στα κάλεσμα του Μητροπολίτη Πατρών, ήταν ίσως η μοναδική πόλη της χώρας που δεν ντύθηκε στα γαλανόλευκα.

Τίμησε την 25η Μαρτίου και την επέτειο της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Επανάσταση του ’21, με δράσεις, χωρίς όμως να φορέσει τα γαλανόλευκα.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες του περιφερειακού συμβούλου Σπύρου Σκιαδαρέση από το κέντρο της Πάτρας που αναφέρει τα εξής:  

«Δυστυχώς αυτή είναι η εικόνα των κεντρικών οδών της Πάτρας, παραμονή της 25ης Μαρτίου, εορτάζοντας ταυτόχρονα τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης.

Πουθενά Ελληνικές σημαίες! Μόνο στος σκάλες της Αγίου Νικολάου τις οποίες τοποθέτησε η ομώνυμη ενορία και στα μπαλκόνια από ιδιώτες! Ακούει κανείς εκεί στη Μαιζώνος;»