Όλα πίσω πάνε με την διαφαινόμενη απόφαση της κυβέρνησης, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών, να βάλει στο συρτάρι για ακόμα μία φορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Μαζί με αυτό πάει πίσω και το άνοιγμα της εστίασης η οποία από το πρώτο ή το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου έλεγαν όλοι ότι ήταν να ανοίξει, μετατίθεται ίσως και στις αρχές Μάϊου.

Η αγορά όμως και οι επαγγελματίες έχουν υπερβεί εδώ και καιρό τις αντοχές τους. Τα καταστήματα δεν μπορούν άλλο να υποστούν αυτή την κατάσταση που είναι το αποτέλεσμα μιας λανθασμένης, όπως αποδεικνύεται διαχείρισης της πανδημίας, και των κενών που έχει το εθνικό σύστημα υγείας.

Η κατάσταση για τα εμπορικά μαγαζιά της Πάτρας έχει χειροτερέψει ακόμα περισσότερο. Το γεγονός ότι μόλις οι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις πήραν την έκτη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής και αυτές από 500 ευρώ, τα λέει από μόνο του όλα.

Το ταμείο είναι κλειστό, ουσιαστικά τα εμπορικά μαγαζιά της Πάτρας είναι ζήτημα αν έχουν δουλέψει από τις αρχές του 2021 έως σήμερα ένα δεκαήμερο, ενώ την ίδια στιγμή οι εταιρείες παροχής ρεύματος, αγνοώντας την κατάσταση κόβουν το φως στα μαγαζιά.

Τουλάχιστον πέντε τέτοιες περιπτώσεις έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες στην Πάτρα, σύμφωνα με πληροφορίες. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στην εστίαση που έχουν να δουλέψουν από τις 7 Νοέμβριου.

Και σε αυτόν τον κλάδο οι επιστρεπτέες προκαταβολές έχουν σχεδόν παύσει, τα μαγαζιά συνεχίζουν να μένουν κλειστά, ενώ επαγγελματίες και εργαζόμενοι έχουν φτάσει στο αδιέξοδο. Ούτε λόγος για ρευστότητα στον κλάδο.

Ακόμα και ορισμένα καταστήματα που είχαν την πρόθεση να ανοίξουν για να χρησιμοποιήσουν την δυνατότητα του take away, βλέποντας ότι το lockout αναβάλλεται συνεχώς, το σκέφτονται σοβαρά.

Πώς θα βρουν τα χρήματα για να το μεροκάματο ακόμα και του ενός ή των δύο εργαζομένων που θα χρειαστούν για να λειτουργήσει το κατάστημα τους;

Η κατάσταση είναι το λιγότερο δραματική και όσο συνεχίζεται, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν τα ανάλογα αποτελέσματα υγειονομικά, τόσο μεγαλώνει η αγανάκτηση.

«Στο τέλος θα μας κάνουν να πιστέψουμε τους ψεκασμένους που λένε ότι όλα γίνονται για το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έτσι όπως το πάνε…» μας έλεγε επαγγελματίας της εστίασης.

Και με τη τακτική που ακολουθείται από τους αρμοδίους προς τα εκεί πάει το όλο πράγμα. Θα "ψεκαστούμε" όλοι...