Μια νέα κίνηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με τίτλο Δυναμική Κοινωνία, πήρε σάρκα και οστά με πρωταγωνιστή τον Αχαιό πρώην βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Θεόδωρο Παπαθεοδώρου.

Η κίνηση Δυναμική Κοινωνία κινείται στον χώρο της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, με στόχο τις μεταρρυθμίσεις στη μετα-πανδημία εποχή και κατά των τεχνητών διπόλων.

«Στην Ελλάδα, μέσα στην πανδημία και στο πένθος, κάποιοι εξακολουθούν να συγχέουν την κανονικότητα με την ύφεση και κάποιοι άλλοι να ποντάρουν στη βία και στα λουκέτα. Τα τεχνητά δίπολα έχουν στενέψει ξανά τον ορίζοντα της ελπίδας», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.

Τονίζεται δε ότι «η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία καλείται σήμερα να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις και να εκφράσει νέες πολιτικές συμμαχιών των μεσαίων στρωμάτων και της μισθωτής εργασίας, με στόχο ένα ανορθωτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, κοινωνικής συνοχής και εκσυγχρονισμού. Μετά την πανδημία, η πολιτική επαναπροσδιορίζεται με επίκεντρο τη Δυναμική Κοινωνία, μια κοινωνία δικαιοσύνης, ανάπτυξης, ασφάλειας και αλληλεγγύης».

Τέλος, προαναγγέλλονται δημόσιες παρεμβάσεις και εκδηλώσεις με θεματικές, μεταξύ άλλων, «Πολίτες με αξιοπρέπεια», «Το μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον» και «Η Ευρώπη της αλληλεγγύης».

Το κείμενο της «Δυναμικής Κοινωνίας»

«Η χώρα, όπως και η Ευρώπη, μετά την υγειονομική κρίση καλείται να σχεδιάσει ξανά το μέλλον της. Στην Ελλάδα, μέσα στην πανδημία και στο πένθος, κάποιοι εξακολουθούν να συγχέουν την κανονικότητα με την ύφεση και κάποιοι άλλοι να ποντάρουν στη βία και στα λουκέτα. Τα τεχνητά δίπολα έχουν στενέψει ξανά τον ορίζοντα της ελπίδας.

Και όμως, αυτό που καταγράφεται ήδη ως πολιτικό αίτημα δεν είναι η πρόσκαιρη μικροκομματική λογιστική κόστους-οφέλους, αλλά μια νέα προγραμματική πρόταση για τη χώρα. Τα κύρια θέματα που ανέδειξε η συγκυρία είναι: η δημόσια υγεία στον καιρό της βιοπολιτικής διακινδύνευσης, η εκπαιδευτική ανασυγκρότηση, η επενδυτική καινοτομία, η πράσινη ανάπτυξη, το ψηφιακό άλμα στην εργασία, το κοινωνικό κράτος.

Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία, με τη μεγάλη ιστορική εμπειρία, αλλά και τις πρόσφατες προγραμματικές επεξεργασίες της, καλείται σήμερα να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις και να εκφράσει νέες πολιτικές συμμαχιών των μεσαίων στρωμάτων και της μισθωτής εργασίας, με στόχο ένα ανορθωτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, κοινωνικής συνοχής και εκσυγχρονισμού. Μετά την πανδημία, η πολιτική επαναπροσδιορίζεται με επίκεντρο τη Δυναμική Κοινωνία· μια κοινωνία δικαιοσύνης, ανάπτυξης, ασφάλειας και αλληλεγγύης.

Με ποιες μεταρρυθμίσεις όμως και με ποια δέσμη εξειδικευμένων προγραμμάτων μπορούν οι παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα;

Αυτό θα επιδιώξουμε να συζητήσουμε, με δημόσιες παρεμβάσεις και εκδηλώσεις. Για την κοινωνία που μας αξίζει, για μια Δυναμική Κοινωνία με αξιοπρέπεια.

Οι θεματικές που θα συζητήσουμε μεταξύ άλλων είναι ''Πολίτες με αξιοπρέπεια'', ''Το μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον'' και ''Η Ευρώπη της αλληλεγγύης''».