Ένα διαφορετικό «My Greece», παρουσίασε η Δέσποινα Βανδή την Κυριακή 21 Μαρτίου.

Το 2021 είναι μια επετειακή χρονιά, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Με αφορμή αυτή τη συγκυρία, η εκπομπή ήταν αφιερωμένη στη μνήμη, που πρέπει να μένει ζωντανή όχι ως ημερομηνία, αλλά ως ορόσημο, ως το σπόρο μιας ιδέας που καρποφόρησε.

Μια ανάσα πριν την Εθνική Επέτειο, η Δέσποινα Βανδή ταξίδεψε σε δύο τόπους που έπαιξαν τον πιο καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση.

Χωρίς να ξεχνά όλους τους τόπους που συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην επανάσταση και συνεχίζουν να γεμίζουν περηφάνια τους ντόπιους ανέδειξε τα δύο γεγονότα που καθόρισαν των Αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία.

Το «My Greece» έπιασε το νήμα από την αρχή, από το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, εκεί που ο Παλαιών Πατρών Γερμανός σήκωσε το λάβαρο της Επανάστασης στις 17 Μαρτίου του 1821 για να συνεχίσει με την απελευθέρωση των Καλαβρύτων και μετά της Πάτρας.

Την ιστόρηση των γεγονότων και την ξενάγηση στα ιερά κειμήλια του Αγώνα έκανε ο ηγούμενος της Μονής Γέροντας Ευσέβιος.

Κι ενώ ο Αγώνας συνεχίζεται σε όλη τη χώρα, υπάρχει ένας τόπος που θα μείνει για πάντα ανεξίτηλα χαραγμένος στην Ελληνική Ιστορία ως ο τόπος της υπέρτατης θυσίας.

Ο λόγος για το ένδοξο Μεσολόγγι και την Έξοδο των κατοίκων προς το θάνατο, το 1826. Η Έξοδος του Μεσολογγίου υμνήθηκε από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και ποιητές, ενέπνευσε σπουδαία έργα τέχνης. Τα γεγονότα της Εξόδου, έτσι όπως αποτυπώθηκαν στον καμβά και το χαρτί, προκαλούν ακόμη και σήμερα ρίγη συγκίνησης.

Συνοδοιπόροι της Δέσποινας Βανδή σε αυτό το ταξίδι ήταν οι καλοί της φίλοι, Παρθένα Χοροζίδου και Φωκάς Ευαγγελινός.

Δείτε την εκπομπή στο βίντεο που ακολουθεί: