Κάτι παραπάνω από επιφυλακτικοί είναι οι φαρμακοποιοί της Πάτρας για τα self rapid test που, σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου, θα προμηθεύονται από τις αρχές Απριλίου οι πολίτες δωρεάν από τα φαρμακεία.

Τα ερωτηματικά που θέτουν είναι πολλά πάνω στο ζήτημα και το τελευταίο για αυτούς έχει να κάνει με το οικονομικό. Το βασικότερο αφορά την ασφάλεια και την προστασία της δημόσιας υγείας, των πελατών τους, των εργαζόμενων τους και των ίδιων.

Πάνω σε αυτά ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αχαΐας μιλώντας στην εφημερίδα «Γνώμη» είναι κάθετος και τονίζει ότι οι φαρμακοποιοί δεν πρόκειται να δεχθούν να γίνονται τα τεστ αυτά στα φαρμακεία.  

«Δεν είμαστε δημόσια δομή. Στην Αχαΐα δεν πρόκειται να δεχθούμε να γίνονται τεστ στα φαρμακεία. Δεν το διαπραγματευόμαστε. Δεν γίνεται να ρισκάρουμε την υγεία των πελατών μας, δεν έχουμε την επιστημονική εξειδίκευση για να παίρνουμε ρινικό επίχρισμα ούτε και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε κάτι τέτοιο. Θα δεχθούμε μόνο την διακίνηση των τεστ και τίποτα παραπάνω».

Αυτή θα είναι και η πρόταση που θα κάνει στην συνεδρίαση που θα γίνει από το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου για να καθορίσει την στάση του.

Εξηγώντας τους προβληματισμούς, ο κ. Σοφιανόπουλος υπογραμμίζει: «Οι ηλικιωμένοι έρχονται στα φαρμακεία μας για να τους κάνουμε μέτρηση σακχάρου και με το ζόρι τους κρατάμε. Δεν θα έρθουν σε εμάς για να τους κάνουμε τα τεστ Covid;».

Και προσθέτει: «Δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση, μετά από γραμματείς του Υπουργείου Υγείας για να κλείνουμε ραντεβού για εμβόλια, να γίνουμε και…. μικροβιολόγοι για τα test!»

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, το οποίο κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει αποφασίσει να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες από το εσωτερικό των φαρμακείων παρά μόνο στην είσοδο για μεγαλύτερη προστασία.

Να σημειωθεί ότι αναλυτικές οδηγίες, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αναμένεται να δώσει το υπουργείο Υγείας, τις προσεχείς ημέρες και πιθανότατα τη Δευτέρα 29 Μαρτίου.