Επέστρεψε ο εφιάλτης της πανδημίας στην Αχαγιά, αφού όπως λένε τοπικοί υγειονομικοί φορείς. «Το πράγμα με τα ενεργά κρούσματα στην περιοχή έχει πλέον χοντρύνει πολύ»!

Η γενικευμένη ανά τη χώρα και ανά τον νομό έξαρση της μετάδοσης του ιού, η χαλάρωση του τοπικού πληθυσμού και η αλόγιστη συμπεριφορά στις μικρές κοινωνίες με ανοιχτά καφενεία, συνωστισμούς σε κηδείες και ελλιπή μέτρα αυτοπροστασίας, προσδίδουν πλέον ιδιαίτερα και επικίνδυνα, για το τώρα και για το αύριο, χαρακτηριστικά.

Είναι ενδεικτική η εκτίμηση του επιστημονικά υπεύθυνου στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας Τάσου Γιακουμή ότι «η θετικότητα έχει πια υπερβεί, τοπικά, το 50%, με την εκτίμησή του να τοποθετεί την Δυτική Αχαΐα, επιδημιολογικά, ακόμα και πάνω από την Πάτρα των δεκάδων, καθημερινά, κρουσμάτων, σε ό,τι αφορά τη μετάδοση του κορονοϊού, ανάλογα με τους πληθυσμούς».

Ο ιός, όπως δείχνουν και τα τελευταία δειγματοληπτικά τεστ του ΕΟΔΥ, έχει διασπαρεί σε όλη την κοινωνία, με το ξεχωριστό μάλιστα στοιχείο πως η πληθυσμιακή διάστρωματωση δείχνει ότι  οι τσιγγάνοι – ενώ θεωρούνταν οι περισσότερο επίφοβοι – τελικά αποδείχθηκε πως είναι οι τελευταίοι που κόλλησαν, αν και στον οικισμό τους παρατηρείται μαζική νόσηση όταν εκεί ενσκήπτει η ασθένεια.

«Από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι τώρα στο ΚΥ έχουμε παρακολουθήσει 1.200 ύποπτους για κορονοϊό, εκ των οποίων οι 350 είναι θετικοί από τον Οκτώβριο και μετά. Την τελευταία περίοδο μάλιστα είναι πάρα πολλά, περίπου 50 εβδομαδιαίως» αναφέρει ο κ. Γιακουμής.

Σχετικά με τις ηλικίες των θετικών, ανάμεσά τους είναι μικροί και μεγάλοι, αλλά με το πέρασμα του καιρού πιο πολύ οι νεότεροι φαίνεται να νοσούν περισσότερο, αφού οι μεγαλύτεροι φυλάγονται μεν αρκετά αλλά έχουν πλέον εμβολιαστεί σε μεγάλο ποσοστό.

Σύντομα, σύμφωνα με την 6η ΥΠΕ, θα αρχίσει να λειτουργεί ως Εμβολιαστικό Κέντρο και το Κέντρο Κάτω Αχαΐας, συμβάλλοντας στην αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων. 

Πηγή: εφ. Πελοπόννησος.