«Δεν συμφέρει να το κρατήσουμε οικονομικά και θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μία πραγματική και ουσιαστική ανάπλαση της παραλιακής ζώνης».

Αυτή είναι η θέση της δημοτικής αρχής για το θέμα του παλαιού κτιρίου υπηρεσιών λιμένα που βρίσκεται στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας. Θέση που αφορά την κατεδάφιση του κτιρίου, μια απόφαση που ήδη έχει παρθεί από το δημοτικό συμβούλιο.

Ωστόσο, στην απόφαση αυτή έχουν ακουστεί αρκετές εντάσεις από κάποιες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κυρίως από αυτή της «ΡΑΠ – Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη».

Οι ενστάσεις εστιάζονται στα χρήματα που θα δαπανηθούν για την κατεδάφιση του και στην έλλειψη αντίστοιχης μελέτης. Στις ενστάσεις αυτές ήρθαν να προστεθούν οι διαφωνίες από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, αλλά και η παρέμβαση της πανελλήνιας ένωσης αρχιτεκτόνων.

Η τελευταία μιλάει για ένα εμβληματικό κτίριο, σημείο αναφοράς του ελληνικού μοντερνισμού της αρχιτεκτονικής, έχοντας μια ξεχωριστή αισθητική που θα πρέπει να μείνει ζωντανή.

Όμως η δημοτική αρχή προσεγγίζει το όλο θέμα από πρακτικής πλευράς. «Αυτοί που ζητούν να το αφήσουμε όρθιο το κτίριο θα πρέπει να μας προτείνουν και τι να το κάνουμε» αναφέρουν στη Μαιζώνος.

«Γιατί έχουμε ακούσει ενστάσεις, όμως προτάσεις συγκεκριμένες δεν μας έχουν πει». Ύστερα είναι το οικονομικό. Το κτίριο είναι ετοιμόρροπο.

Θα χρειαστεί ένα μεγάλο κόστος για την ανασκευή του και στη συνέχεια ένα πάγο έξοδο για το πενιχρό ταμείο του δήμου για την συντήρηση αυτού του χαώδες κτιρίου.

Η θέση της δημοτικής αρχής είναι να προχωρήσει σε μια ουσιαστική ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, μέσα από αυτό το έργο που αφορά τις μελλοντικές γενιές των Πατρινών.

Ένα τοπόσημο στη θέση του, συμβολικής αξίας

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση του μέλλοντος.

Τι θέση μπορεί να έχει στο μέλλον ένα κτίριο που μπορεί να είναι εμβληματικό για το ρεύμα της αρχιτεκτονικής που αντιπροσωπεύει, αλλά ταυτόχρονα είναι ταυτισμένο με μια καφκική υπόσταση, ενός τεράστιου ακινήτου που αποτέλεσε για δεκαετίες μια μεγάλη σκιά στην προσπάθεια της Πάτρας για να πάρει ανάσα από την θάλασσα της;

Αντίθετα ένα τοπόσημο στην θέση του, όπως λένε τα μέλη της δημοτικής αρχής, που συμβολίζει την ιστορία και τον πολιτισμό της Πάτρας, θα είναι ένα βήμα προς το μέλλον. Κάτι αντίστοιχο που υπάρχει σε μεγάλα σύγχρονα αστικά κέντρα.

Το τοπόσημο αυτό θα αποτελέσει ξεχωριστό αντικείμενο μελέτης, με τον πρώτο λόγο να τον έχει η ομάδα που θα κερδίσει τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης.