Πάνω από δέκα ώρες κράτησε η τηλεδιάσκεψη των ιατρικών συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικκίλια για το κάλεσμα των ιδιωτών γιατρών να βοηθήσουν εθελοντικά το εθνικό σύστημα υγείας που αυτή τη στιγμή πιέζεται αφόρητα από τον κορωνοϊό.

Η συζήτηση που έγινε με τον υπουργό μπορεί να κατέληξε σε αδιέξοδο όμως στην σύσκεψη που έκαναν στη συνέχεια  μεταξύ τους οι εκπρόσωποι των συλλόγων της χώρας, παρουσία και του πανελληνίου ιατρικού συλλόγου, ήταν η εξής:

Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων όλης της χώρας να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο εθνικό σύστημα υγείας στη μάχη κατά του κορωνοϊού και να δώσουν τις απαραίτητες ανάσες στους συναδέλφους τους στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου της Πάτρας και αντιπρόεδρο του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, οι ιατροί έχουν ζητήσει από το υπουργείο τέσσερα βασικά πράγματα, τα οποία δεν είναι ούτε γραφειοκρατικά, ούτε διαδικαστικά, αλλά έχουν να κάνουν με θέματα ουσίας.

Τα αιτήματα των γιατρών είναι ο καθορισμός ενός ευέλικτου ωραρίου, η υπογραφή μιας σύμβασης, η διαμόρφωση ενός νομικού πλαισίου εθελοντισμού και το ζήτημα της αστικής ευθύνης. 

«Αυτά τα πράγματα έχουμε ζητήσει από το υπουργείο και δεν τα έχουμε ζητήσει τώρα, αλλά εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες, όταν το υπουργείο είχε απευθύνει για πρώτη φορά κάλεσμα στους ιδιώτες ιατρούς για βοήθεια. Είναι πράγματα απλά, όμως σημαντικά.

Από τότε μέχρι σήμερα που έχουμε θέσει τα ζητήματα αυτά, το υπουργείο δεν έχει κάνει ούτε ένα  βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αν είχαν λυθεί τα θέματα αυτά η ανταπόκριση των ιατρών θα ήταν μεγάλη».

Έχουν αναλάβει δεκάδες περιστατικά

Αυτό που θα πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι οι ιδιώτες γιατροί δίνουν και αυτοί από την πλευρά τους τη δική τους μάχη με τους δικούς τους ασθενείς σε περιστατικά covid, αλλά και μη covid.

Περιστατικά ασθενών που νοσηλεύονται σπίτι τους γιατί δεν μπορούν να πάνε στα νοσοκομεία, στην κατάσταση που βρίσκονται αυτά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. «Το ιατρείο της γειτονιάς έχει γίνει ο βραχίονας της δημόσιας υγείας με τους γιατρούς που πλέον έχουν εμβολιαστεί να φροντίζουν δεκάδες ασθενείς, πηγαίνοντας στα σπίτια τους. 

Το ευέλικτο ωράριο που έχουμε ζητήσει είναι για να μην εργαζόμαστε τις ίδιες ώρες στα νοσοκομεία και στα ιατρεία μας, ώστε να συνεχίζουμε να παρακολουθούμε ταυτόχρονα τους ασθενείς μας. 

Έχουμε τη διάθεση και θέλουμε να προσφέρουμε κάποιες  σημαντικές ανάσες στους συναδέλφους στο ΕΣΥ για να ξεκουραστούν για λίγες ώρες, κάτι που ασφαλώς τους είναι απαραίτητο και θα τους προσφέρει μεγάλη ανακούφιση.

Όμως αυτό δεν έχει να κάνει με μας πλέον. Το υπουργείο πρέπει να επιλύσει τα ουσιώδη αυτά ζητήματα για να μπορέσουμε να προσφέρουμε και εμείς, με όσες δυνάμεις έχουμε, τη βοήθεια μας».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για το όλο θέμα θα γινόταν το απόγευμα της Κυριακής έκτακτο διοικητικό συμβούλιο από τον ιατρικό σύλλογο της Πάτρας και θα παίρνονταν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Πάντως, σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, εφόσον επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν θέσει, το ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών της Πάτρας για να βοηθήσουν εθελοντικά στη μάχη στα νοσοκομεία, υπάρχει και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν ρωτήσει για να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες επί του ζητήματος.