Διατηρεί κι ενισχύει τις απειλές της κατά του Ηνωμένου Βασιλείου η Ευρωπαϊκή Ένωση περί διακοπής στις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid, τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση απαντά στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως «ο κόσμος παρακολουθεί τι γίνεται».

Η Ευρωπαία Επίτροπος για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες Μέιριντ ΜακΓκίνες είπε πως «όλα είναι στο τραπέζι» και η ΕΕ επικεντρώνεται στην «προστασία των πολιτών μας».

«Νομίζω ότι αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτήν την εβδομάδα, είναι πως έχουμε αύξηση των λοιμώξεων σε όλη την Ευρώπη, κάτι ανησυχητικό για όλους. Αλλά οι ηγέτες θα έχουν επικοινωνία τις επόμενες μέρες και θα κάνουν μια αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης σχετικά με τη διάθεση εμβολίων και ίσως να λάβουν αποφάσεις» είπε, μιλώντας στο BBC.

«Νομίζω ότι όλοι πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια μας και να πούμε ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι για αυτήν την παγκόσμια πανδημία, δεν κάναμε το καλύτερο δυνατό στην αρχή, αλλά κάνουμε ό, τι καλύτερο τώρα για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας. Πιστεύω ότι αυτό ακριβώς στο οποίο επικεντρώνεται η Ευρώπη είναι η προστασία των πολιτών μας και όταν όλοι προστατεύονται, είμαστε ασφαλείς» είπε στη συνέχεια.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη και από τις δύο πλευρές να «ηρεμήσουν» εν μέσω της αυξανόμενης ανταλλαγής λεκτικών απειλών σχετικά με την προμήθεια εμβολίων, ωστόσο η υιοθέτηση της στάσης που έχει κρατήσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (με τη στήριξη, προφανώς, των Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν) θεωρείται απίθανο να αποκλιμακώσει την ένταση. «Πρέπει να κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά την κατάσταση γύρω από τις πρώτες ύλες για τα εμβόλια, γύρω από το πού παράγονται και πώς μπορούμε να αυξήσουμε αυτήν την παραγωγή» ολοκλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ασφαλείας Μπεν Ουάλας προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι η απαγόρευση των εξαγωγών θα «πλήξει τη φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε παγκόσμια κλίμακα».

Σύμφωνα με τον Ουάλας, η ΕΕ «βρίσκεται υπό τεράστια πολιτική πίεση» λόγω της αποτυχημένης πολιτικής στη διάθεση εμβολίων και επέμεινε πως «ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί την Ένωση για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται».

Παράλληλα, άλλος Βρετανός αξιωματούχος ξεκαθαρίζει πως οι απειλές δεν τρομάζουν τη χώρα του, καθώς τα «συμβόλαια που έχουν υπογραφεί με την AstraZeneca είναι πολύ ισχυρά».