Ο Σταμάτης Γαρδέλης σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε μίλησε για τις δυσκολίες που υπάρχουν στην ζωή του αυτήν την περίοδο.

Τα νέα δεδομένα ζωής σ' έχουν επηρεάσει σε κάποιο βαθμό;

Είμαι σε μια αναζήτηση της σημερινής ταυτότητας, με όλα αυτά που συμβαίνουν, με μια αναθεώρηση κάθε είδους, των πάντων. Το χρήμα είναι εικονικό, ψεύτικο, όπως πάει να γίνει ψεύτικη η ζωή μας, ηλεκτρονική, διαδικτυακή.

Ποιες είναι οι σκέψεις που κάνεις εντονότερα, τον τελευταίο χρόνο που βρισκόμαστε σε εγκλεισμό λόγω του κορονοϊού;

Ανεργία υπάρχει και είναι από τα μεγάλα μας προβλήματα. Είμαι άνεργος, αλλά όχι άεργος, πάντα κάτι κάνω, θα διαβάσω ένα βιβλίο, θα γράψω κάτι, θα σκαλίσω ένα χωραφάκι που έχω, θα ταΐσω δύο όρνιθες κι έναν πετεινό, σ' ένα εξοχικό που έχω στη Δυτική Αττική, προς τον Κιθαιρώνα. Ίσως η εποχή μας δίνει τη δυνατότητα για μια ενδοσκόπηση, μια στροφή προς τα μέσα, για να πεταχτούμε προς τα πάνω, να ξανά προσπαθήσουμε τη ζωή μας.

Χωρίς χρήματα τα πράγματα δεν είναι δύσκολα;

Τι να τα κάνουμε τα χρήματα; Αφού εμείς είμαστε Έλληνες. Το χρήμα, το λέει η λέξη «χρήση», τα νομίσματα είναι αυτά που "νομίζουμε", τα είδωλα των αγαθών, αυτών που θέλουμε να πάρουμε. Τα χρήματα πάνε κι αυτά ν' αντικατασταθούν, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της αναθεώρησης, από τα εικονικά χρήματα. Ένα παράδειγμα όπως... θα ήθελα να είχα μια κάρτα που να μην τελείωνε ποτέ, να μην κρατούσα στα χέρια μου χρήματα και να μέτραγα.... Για να το προχωρήσω και να το κάνω πιο σοκαριστικό, θα ήθελα τα στοιχεία της κάρτας να ήταν φυτεμένα μέσα στο δάχτυλο μου, σ' ένα μικρό τσιπάκι και να περνάει έτσι... το χάραγμα.

Τι εννοείς λέγοντας: "Τι να τα κάνουμε τα χρήματα, αφού είμαστε 'Ελληνες;".

Ότι έχουμε τη σκέψη πάνω από τα χρήματα, πάνω από τη ζωή μας, έχουμε τη φιλοσοφία και τη γλώσσα μας, που είναι πλούτος.

Αυτό νομίζεις ότι συμβαίνει με τους 'Ελληνες; Είναι υπεράνω όλων αυτών;

Το πρότυπο του Έλληνα είναι αυτό, για μένα αυτό είναι ο 'Ελληνας. θα έπρεπε ως 'Ελληνες, αυτοί που έχουν την ιθαγένεια, αν ήμουν πολιτικός, κυβερνήτης, κι αν είχα τη δύναμη, θα έδινα επίδομα ελληνι-κή5 ιθαγένειας, για κάθε 'Ελληνα, ένα χιλιάρικο τον μήνα. Έχω διάφορες ιδέες που δεν θα γίνουν ποτέ, παρά μόνο στον χώρο της φαντασίας.

Είσαι υπεράνω χρημάτων;

Όχι, έχω άμεση ανάγκη, με τρέχουν υποχρεώσει, είμαι εξαρτημένος του χρήματος, των κατώτερων αναγκών μου, των βιοποριστικών.

Τι γίνεται με τα οικονομικά σου;

Υπομονή, δεν ξέρω τι άλλο να κάνουμε. Βγήκαν πριν λίγες ημέρες και διαδήλωσαν οι συνάδελφοι, καλά έκαναν, για την επιβίωση μας, αλλά δεν ξέρω τι μπορούμε να κάνουμε, αυτό είναι κάτι που μας ξεπερνάει όλους.

Δε σε έχουμε δει ποτέ να κατεβαίνει στους δρόμους, να διαδηλώνεις, να φωνάζεις, γιατί δεν το κάνεις;

Το κάνω μέσα από εδώ, που θα έχει απήχηση σε αυτά που λέμε, ο καθένας διαδηλώνει με τη θέση του, με τη γνώμη του. Είμαι μαζί με τους συναδέλφου, να φροντίσει η πολιτεία, να μοιράσουν αυτά τα ψεύτικα χρήματα που έχουν, χαρτιά είναι, τυπώστε και μοιράστε. Κάντε μια ελληνική "λαμογιά", με την καλή έννοια, μια “τσαχπινιά” και δώστε μας μια ανάσα, να ζήσου­με γιατί στο τέλος θα πεθάνουμε όλοι.