Στο πλαίσιο του κοινοβoυλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία ζητά τη λήψη μέτρων για τη διάσωση και την προστασία του «Κλήματος του Παυσανία» στο Παγκράτι Καλαβρύτων.

Σύμφωνα με την ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

«Το κλήμα Vitis Vinifera ή «Κλήμα του Παυσανία» (που φύεται στο Παγκράτι των Καλαβρύτων), υπολογίζεται ότι είναι περίπου 3.000 ετών και σίγουρα είναι πάνω από 2.200 ετών, αφού ήδη από το 160 π.Χ. ο Παυσανίας το αναφέρει ως «αξιοπερίεργο φαινόμενο», λόγω του μεγέθους του.

Το ιστορικό αυτό κλήμα, που αποτελεί το αρχαιότερο κλήμα στον κόσμο, έχει υποστεί σοβαρές φθορές, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής του.

Ειδικότερα, ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο τη φυσική κατάσταση και ευρωστία του κλήματος, αλλά και τη σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών, αφού έχει αναρριχηθεί σε κλαδιά πουρναριών που έχουν σπάσει και αιωρούνται.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η διαχρονική έλλειψη συντήρησης και προστασίας του, που προκάλεσε εκτεταμένη διάβρωση, με αποτέλεσμα να απειλείται με ολοκληρωτική αποξήρανση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το «Κλήμα του Παυσανία» έχει ανακηρυχθεί -από το 1975- ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσεως με την υπ´ αριθμό 44049/2526/1975 Απόφαση του Υπουργού Γεωργίας.

Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι είναι άμεση η ανάγκη διάσωσης και προστασίας του μνημείου, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση και ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου».

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό: α) τη διάσωση και προστασία του «Κλήματος του Παυσανία» και β) την υλοποίηση όλων των απαραίτητων εργασιών για την αξιοποίηση και την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου.