Στην τελική ευθεία είναι οι διαδικασίες για δύο εργολαβίες ενός σημαντικού έργου που είναι να αλλάξει τον χάρτη της Πάτρας και να την αναβαθμίσει αισθητικά, δίνοντας μία άλλη τουριστική δυναμική στην πόλη.

Μιλάμε φυσικά για το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, τόσο στην Κάτω πόλη, όσο και στην Άνω πόλη, ένα έργο που έχει ενταχθεί στο φάκελο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, φτάνοντας τα 18 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Ο διαγωνισμός για την εργολαβία για την ανάπλαση της Κάτω πόλης, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχει πάρει η οικονομική επιτροπή, κλείνει στις 22 Μαρτίου, όταν και θα εξεταστούν οι φάκελοι των υποψήφιων ανάδοχων.

Η επιτροπή βάση των προσφορών που έχουν γίνει θα αποφασίσει τον τελικό ανάδοχο. Οπότε οι παρεμβάσεις που είναι να προχωρήσουν στην Κάτω πόλη, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ξεκινήσουν πιθανότατα εντός του καλοκαιριού, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις.

Όμως εξελίξεις υπάρχουν και για την εργολαβία της Άνω πόλης. Η διαδικασία για την εργολαβία αυτή έχει προχωρήσει σε μεγαλύτερο βαθμό, ωστόσο, υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις λόγω των καταστάσεων που έχουν προκύψει.

Πλέον η προμελέτη του ανάδοχου πήρε το πράσινο φως από τις αντίστοιχες υπηρεσίες και το μόνο που απομένει για να ξεκινήσουν οι εργασίες είναι η υπογραφή της σύμβασης, ανάμεσα στον εργολάβο και την πλευρά του δήμου.

Κάτι που αναμένεται να γίνει πριν από το τέλος του μήνα. Εφόσον όλα πάνε καλά οι εργασίες θα ξεκινήσουν πιθανότατα λίγες μέρες πριν από το Πάσχα.

Από εκεί και πέρα σε ότι αφορά το σύνολο του έργου της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, απομένει και μία τρίτη πιο μικρή εργολαβία που έχει να κάνει με την ανακαίνιση και τη συντήρηση των ιστορικών σκαλιών της Πάτρας (Αγίου Νικολάου, Γεροκωστοπούλου, Πατρέως και Τριών Ναυάρχων).

Κι οι τέσσερις σκάλες είναι σε κακή κατάσταση και χρήζουν άμεσης συντήρησης. Η εργολαβία αυτού του υποέργου ανέρχεται στα 250.000 ευρώ και ο αντίστοιχος διαγωνισμός θα βγει στον αέρα προς τα τέλη του τρέχοντος έτους.