Όσο η κρίση της πανδημίας συνεχίζεται και η αγορά μένει κλειστή, τόσο μεγαλώνει και η διασπορά της φτώχειας που εξαπλώνεται σαν μία άλλη μορφή ιού, στην ανοικτή κοινότητα της Πάτρας, αλλά και εντός κλειστών δομών, έχοντας εισχωρήσει στα σπίτια.

Την κατάσταση εντός των κλειστών δομών την γνωρίζουν καλά οι σύλλογοι που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται στο πλευρό δεκάδων οικογενειών που δεν έχουν ένα εισόδημα εδώ και μήνες στο σπίτι τους.

Άνεργοι που δεν δικαιούνται ούτε επιδόματα, ούτε καμία βοήθεια από το κράτος και που ταυτόχρονα δεν έχουν την δυνατότητα να εργαστούν για να βγάλουν το ψωμί τους, ένεκα της κατάστασης. 

Εκτός κλειστών δομών, στην ανοικτή κοινότητα της Πάτρας, τη "διασπορά" της φτώχειας, δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να την εντοπίσεις, ούτε να έχεις σπουδάσει κάποιες από αυτές τις ειδικότητες που μάθαμε τους τελευταίους μήνες.

Τη διαπιστώνεις με ευκολία στα μάτια των περαστικών, στα σκυθρωπά πρόσωπα που κάθονται στα παγκάκια και στα χαμένα βλέμματα στο άπειρο, όσων έχουν βγει για λίγο για να κάνουν τη βόλτα τους και να ξεφύγει το μυαλό τους από αυτή την κατάσταση.

Τη βλέπεις στα καταστήματα που ήδη έχουν κλείσει και έχουν μαζέψει τα πράγματα τους, με την χαρακτηριστική επιγραφή του ενοικιάζεται να έχει προβάλει στην τζαμαρία τους. 


Αποκορύφωμα της; Οι εικόνες των αστέγων που συναντάς ολοένα και πιο συχνά στον δρόμο. Τα στέκια τους είναι γνωστά, αν και ο αριθμός τους έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

Υπάρχουν πλέον σε πολλά σημεία της Πάτρας, σε δρόμους και σε πλατείες της. Όμως μάλλον και αυτοί έχουν γίνει κάτι σαν συνήθεια για τους πολλούς από εμάς.

Όπως για παράδειγμα ο άστεγος που κοιμόταν στην Γούναρη, απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας, χωρίς κανείς να του δίνει σημασία.

Βλέπετε, αυτός ο ιός της φτώχειας, έχει δυο κύρια γνωρίσματα ως συνέπειες: Να κλείνει τους «ασθενείς» στον κόσμο τους, κάτι σαν μια μορφή κατάθλιψης, απομονώνοντας τους ή να τους αναγκάζει να ενώσουν τη ψυχή τους, συσπειρώνοντας την αλληλεγγύη τους, στηρίζοντας ο ένας στον άλλο.

Ας ελπίσουμε να επικρατήσει το δεύτερο γνώρισμα ή μετάλλαξη αν θέλετε…