Κοντά στα 1.200 εκτιμάται από τις υγειονομικές αρχές ότι έχουν ανέλθει τα ενεργά κρούσματα στην Πάτρα. Η αχαϊκή πρωτεύουσα συνεχίζει να γεννά συνεχώς νέα κρούσματα, με διάφορες εστίες που προέρχονται κυρίως από οικογένειες και εργασιακούς χώρους.

Το ποσοστό των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες είναι ιδιαίτερα μεγάλο για την Πάτρα και δείχνει ότι το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που βρίσκεται σε έξαρση από τις αρχές του Φεβρουαρίου, δεν λέει να υποχωρήσει.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Αχαΐα από τις αρχές Μαρτίου έως σήμερα έχει φτάσει τα 1.797, ενώ τα 130 κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη αποτελούν το τέταρτο αρνητικό ρεκόρ για την περιφερειακή ενότητα της Αχαΐας από την αρχή της πανδημίας.    

Το αρνητικό ρεκόρ παραμένει τα 178 κρούσματα της 3η Μαρτίου και από εκεί και πέρα ακολουθούν τα 149 και τα 131. Το αξιοσημείωτο είναι ότι όλα αυτά τα ρεκόρ έχουν σημειωθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, ένα διάστημα που η Πάτρα και η Αχαΐα ήταν σε καθεστώς σκληρού lockdown.

Το γεγονός αυτό ασφαλώς και λέει πολλά για την απόδοση που είχαν στην περιοχή μας τα σκληρά μέτρα που εφαρμόστηκαν, με το κλείσιμο της οικονομίας και την καταστροφή της αγοράς. Τα μέτρα, όχι μόνο δεν έχουν αποδώσει, αλλά αντίθετα έχουν αυξήσει τα κρούσματα.

Ο φόβος βέβαια που υπάρχει είναι ότι ίσως με το άνοιγμα της αγοράς τα κρούσματα αυτά - σε συνδυασμό με τις αρνητικές συνέπειες των συνωστισμών και των πάρτι - να γίνουν ακόμα περισσότερα και να εκτιναχθούν, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Κάτι που θα αύξανε σε μεγάλο βαθμό τις νοσηλείες την ώρα που η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ήδη επιβαρυμένη. Όμως όλα αυτά είναι πιθανότητες. Το μόνο δεδομένο είναι ότι το σκληρό lockdown έχει αποτύχει.