Γύπες, αετοί, αρκούδες και άλλα απειλούμενα είδη της Ελλάδας συνεχίζουν να πέφτουν θύματα δηλητηριασμένων δολωμάτων, καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις με επιστολή τους προς την κυβέρνηση, έπειτα από δύο περιστατικά που καταγράφηκαν σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών.

«Τα απανωτά περιστατικά δηλητηρίασης απειλούμενων ειδών, και μάλιστα εντός προστατευόμενων περιοχών, επιβάλλουν την άμεση επιτέλους ενεργοποίηση της Πολιτείας για τον περιορισμό της νοσηρής αυτής πρακτικής» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κωνσταντίνα Ντεμίρη της Ορνιθολογικής Εταιρείας, συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια.

«Σπάνια είδη όπως ο γύπας ασπροπάρης κινδυνεύουν με εξαφάνιση και, με τη μετανάστευσή του να είναι προ των πυλών, μας προκαλεί τρόμο και έντονη ανησυχία για την επιβίωση του είδους στη χώρα μας το γεγονός ότι ακόμα και στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου συντελούνται τέτοιες εγκληματικές ενέργειες» είπε με αφορμή την επιστολή προς τους υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρουν οι οργανώσεις, το πρώτο περιστατικό συνέβη στα τέλη Ιανουαρίου στο Όρος Λαϊλιάς στις Σέρρες, όπου εντοπίστηκαν δηλητηριασμένοι δυο χρυσαετοί και δύο λύκοι. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η Ομάδα Εργασίας κάλεσε με επιστολή της τους αρμόδιους υφυπουργούς να αναλάβουν δράση ενάντια στη δηλητηρίαση τόσο σε κεντρικό επίπεδο, με την υιοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής Ενάντια στη Δηλητηρίαση της Άγριας Ζωής, όσο και σε τοπικό, με την τροποποίηση σε ΚΥΑ, από κοινού με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της απόφασης του ΥΠΕΝ για τα Τοπικά Σχέδια Δράσης καταπολέμησης της παράνομης δηλητηρίασης, ώστε να έχει ενεργό ρόλο και η Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Λίγες μέρες μετά, στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, βρέθηκαν δηλητηριασμένοι δύο μαυρόγυπες, ένας στικταετός και μια αγριόγατα.

Ένας χρυσαετός και ένας μαυρόγυπας έφεραν δορυφορικούς πομπούς, γεγονός που επέτρεψε τον άμεσο εντοπισμό των δηλητηριασμένων ζώων, ενώ σε άλλη περίπτωση πιθανότατα τα περιστατικά δεν θα γίνονταν ποτέ γνωστά -όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των δηλητηριάσεων άγριων ζώων στην ύπαιθρο.

Στο περιστατικό της Δαδιάς, όπως και σε άλλα παρόμοια περιστατικά, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι Ομάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Η προανακριτική διαδικασία για τα δύο περιστατικά βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο χρυσαετός και ο μαυρόγυπας είναι απειλούμενα είδη σύμφωνα με το επίσημο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ειδών. Μάλιστα, ως προς τον μαυρόγυπα, επειδή δηλητηριάστηκαν ενήλικα πουλιά, τα 30-35 ζευγάρια που προσπαθούν να διαιωνίσουν τη μοναδική αναπαραγόμενη αποικία του είδους στα Βαλκάνια δέχθηκαν βαρύτατο πλήγμα.

Οι χρυσαετοί ήταν νεαρά άτομα που σύντομα θα δημιουργούσαν αναπαραγωγικά ζευγάρια, κρίσιμης σημασίας για τον ολοένα μειούμενο αναπαραγωγικό πληθυσμό του εμβληματικού αυτού αετού.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, WWF Ελλάς, το Σύλλογο Περίθαλψη ΑΝΙΜΑ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης(ΜΦΙΚ)-Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς και τα μέλη της Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια, τα τελευταία κρούσματα δηλητηρίασης από φόλες έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά λίστα: τουλάχιστον 100 όρνια, 12 μαυρόγυπες, 7 ασπροπάρηδες και 10 χρυσαετούς, αλλά και άλλα προστατευόμενα είδη όπως 9 λύκους και 10 αρκούδες, μόνο κατά τα τελευταία 10 χρόνια.

Όπως τονίζουν, η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει οδηγήσει σε τοπική εξαφάνιση τους μεγάλους αετούς και τους γύπες σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τον ασπροπάρη, τον μόνο γύπα που μεταναστεύει και είναι πιο εκτεθειμένο σε δολώματα, να βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης.

Μόλις 4 ζευγάρια να απομένουν στη χώρα και όλα βρίσκονται στη Θράκη.