Μειώνει τους ελέγχους της σταδιακά η αστυνομία και φαίνεται ότι αλλάζει στάση από εδώ και στο εξής στο ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, προτάσσοντας το θέμα της ατομικής ευθύνης.

Αυτή τουλάχιστον είναι η στάση που δείχνει να κρατάει η τοπική ΕΛ.ΑΣ. έχοντας πάρει το μήνυμα από την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα των περασμένων ημερών και έχοντας αποκωδικοποιήσει την ψυχολογία του κόσμου που έχει κουραστεί πλέον από αυτή την κατάσταση.

Η στάση της αυτή φάνηκε από το θέμα του κορωνοπάρτι στα σκαλιά της Αγίου Νικολάου, όπου σωστά επέλεξε να μην προχωρήσει σε παρέμβαση, γνωρίζοντας ότι η κατάσταση θα χειροτέρευε, παρά θα άλλαζε κάτι.

Σύμφωνα με κύκλους της αστυνομίας τα επεισόδια θα ήταν το επακόλουθο της όποιας παρέμβασης και είναι σίγουρο ότι στο σημείο όπου γινόταν ο συνωστισμός (στις σκάλες της Αγίου Νικολάου) θα υπήρχαν τραυματισμοί.

Η αστυνομία βέβαια δέχτηκε για τη στάση της αυτή "πυρά" πολιτών και εκπροσώπων φορέων, που υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να υπήρχε η ανάλογη πρόληψη στους γύρω δρόμους για να μην γινόταν η συγκέντρωση.

Όμως πέρα από το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των ελέγχων αυτών, το ζήτημα έχει να κάνει κυρίως με την τακτική και τη φιλοσοφία της εφαρμογής των μέτρων προστασίας κατά του ιού. 

Μπροστάρης με κυβερνητικές εντολές

Η αστυνομία είναι γνωστό ότι έχει μπει μπροστάρης, με κυβερνητικές εντολές, σε αυτή την προσπάθεια που έχει γίνει για την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του ιού.

Στην ουσία όμως δεν είναι η δουλειά της αυτή. Η δουλειά της αφορά την προστασία της δημόσιας ασφάλειας κατά κύριο λόγο και όχι τόσο την δημόσια υγεία, όσο και αν ο κορωνοϊός έφερε τη συσχέτιση των δύο αυτών κοινωνικών προνομίων. 

Στο όνομα της πανδημίας όλο αυτό το διάστημα έγινε μία εκμετάλλευση επί της ουσίας της αστυνομίας που έκανε κακό στο προφίλ της ΕΛ.ΑΣ. προς τους πολίτες, αλλά κυρίως ως προς το ουσιώδες έργο της.

Την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας. Αυτό πλέον θα πρέπει να αλλάξει γιατί και η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. δεν το αντέχει. Έχει πλέον κουραστεί.

Και η περίοδος αυτή που βαδίζουμε σε μία άρση των μέτρων είναι η πιο κατάλληλη για να εφαρμοστεί στην πράξη η αλλαγή αυτής της κατεύθυνσης.