Τα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας αναμένεται να ανοίξουν στο επόμενο διάστημα, όμως, ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς, πρόκειται να μείνει έξω από αυτό το restart.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του εμπορικού συλλόγου της Πάτρας, Κώστα Ζαφειρόπουλου, ένα ποσοστό της τάξεως του 10% από τα καταστήματα της τοπικής αγοράς, δεν θα μπορέσει να ανεβάσει εκ νέου τα ρολά, μετά από αυτό το παρατεταμένο lockdown που προηγήθηκε.

Όποτε και αν έρθει τελικά αυτό το πολυπόθητο lockout. «Ήδη κατεβαίνοντας μία βόλτα στην Πάτρα και περνώντας από κλασικούς εμπορικούς δρόμους, βλέπεις και συναντάς επιχειρήσεις που προχώρησαν στο κλείσιμο της λειτουργίας τους.

Δεν άντεξαν αυτό που συνέβη. Το ποσοστό αυτό των καταστημάτων που δεν θα ανοίξουν ξανά θα φτάσει πιστεύω το 10% των μαγαζιών της Πάτρας και ίσως το 15%.

Κατά την διάρκεια του εξαμήνου πιστεύω - και μακάρι να διαψευστώ - θα ανέβει ακόμα περισσότερο και θα ξεπεράσει το 20% με 25% των καταστημάτων της τοπικής αγοράς».

Έμειναν κλειστοί τόσο καιρό για το τίποτα

Όλα αυτά αποτελούν συνέπειες ενός lockdown που προφανώς και έχει αποτύχει, κρίνοντας και μόνο από το ότι η αγορά ανοίγει, ενώ τα κρούσματα δεν λένε να πέσουν, αφού δεν υπάρχουν άλλες αντοχές. 

Η αίσθηση που επικρατεί στον εμπορικό κόσμο της Πάτρας είναι ότι όλο αυτό το διάστημα που τα μαγαζιά δεν λειτουργούσαν, έκλεισαν για το τίποτα. Το ζήτημα βέβαια είναι τι γίνεται από εδώ και στο εξής. Ο τρόπος λειτουργίας που φαίνεται να επικρατεί στα σενάρια που έχουν διαρρεύσει είναι το click in για τα καταστήματα ρουχισμού και το click away για τα υπόλοιπα, με τα σχετικά sms.

«Ασφαλώς και δεν μας ικανοποιεί ο τρόπος αυτός λειτουργίας. Ύστερα από τόσο μεγάλο διάστημα που ήμασταν κλειστοί και ενώ έχει πλέον αποδειχθεί ότι τα μαγαζιά δεν ήταν υπαίτια της έξαρσης των κρουσμάτων, περιμένουμε να μας πουν να λειτουργήσουμε κανονικά».

Ανοίγουν στην αλλαγή της σεζόν

Όμως το μεγάλο ζήτημα για τα εμπορικά καταστήματα έχει να κάνει με την ρευστότητα. «Ανοίγουμε σε μία περίοδο που αλλάζει η σεζόν. Δεν έχουμε χρήματα πλέον για να πάρουμε εμπόρευμα, οι πιστώσεις σταματούν και οι επιταγές ξεκινούν να τρέχουν. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα για το σύνολο σχεδόν των καταστημάτων».

Ελπίδα τους για τους εμπόρους πάνω στο όλο θέμα είναι η έβδομη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής, αν και κρατούν μικρό καλάθι πλέον.

«Η έκτη δόση ήταν μία αποτυχία για τους εμπόρους. Την πήραν μόλις οι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις και αυτές από 500 ευρώ το μέγιστο. Ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο στην έβδομη δόση».