Μάλλον αρνητικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τον τουρισμό για τη καλοκαιρινή σεζόν του 2021, τόσο στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, όσο και στα υπόλοιπα top τουριστικά μέρη της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τους ξενοδόχους και τους παράγοντες που ασχολούνται με τον τουριστικό κλάδο οι κρατήσεις για το καλοκαίρι που συνήθως ξεκινούσαν από τα τέλη Ιανουαρίου ή και νωρίτερα, είναι ελάχιστες.

Υπάρχει μόνο ένα μικρό ενδιαφέρον για την Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά ή την Κρήτη. Σε ότι αφορά την περιοχή μας και κυρίως την Δυτική Αχαΐα που τα καλοκαίρια πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού είχε δείξει μία σημαντική αυξητική τάση στον εξωτερικό τουρισμό, το ενδιαφέρον μέχρι ώρας είναι μηδαμινό.

Αντί για κρατήσεις γίνονται ακυρώσεις όσων είχαν μείνει από την περασμένη τουριστική καλοκαιρινή σεζόν. Τα μηνύματα λοιπόν για την Αχαΐα, αλλά και γενικότερα για τη Δυτική Ελλάδα (βλέπε Ηλεία) είναι αποθαρρυντικά για το καλοκαίρι του 2021.

Η σεζόν πάντως φέτος αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Απριλίου με μέσα Μαΐου, ενώ ακόμα είναι ανοικτό το πότε θα ξεκινήσει το αεροδρόμιο του Αράξου να δέχεται τις πρώτες πτήσεις.

Το πιθανότερο είναι να γίνει αυτό από τα τέλη Μαΐου και μετά. Ωστόσο, υπάρχει μια ελπίδα για μία μικρή ανάκαμψη του εξωτερικού τουρισμού στην Δυτική Ελλάδα, η οποία θα εξαρτηθεί από την ρωσική αγορά.

Οι Ρώσοι θυμίζουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι απείχαν εντελώς από τον τουρισμό της Ελλάδας, αφού υπήρχε απαγορευτικό εξαιτίας της έξαρσης που είχε τότε η πανδημία στην χώρα τους.

Από τότε βέβαια τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο για την Ρωσία, με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί. Ωστόσο, είναι άγνωστο αν τα τουριστικά γραφεία της εκεί αγοράς δείξουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα και ειδικότερα για την περιοχή μας. Κάτι που θα εξαρτηθεί ασφαλώς και από την υγειονομική πορεία της περιοχής. Μέχρι ώρας δεν υπάρχει τίποτα σχεδόν.