Ένα έργο που είχε προκαλέσει στην προηγουμένη θητεία της δημοτικής αρχής έντονο προβληματισμό, διάλογο, συζητήσεις, διαφωνίες είναι το αποτεφρωτήριο. Από το 2016 που η αρμόδια επιτροπή ψήφισε τη χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου σε ακίνητου του ΒΙΟΠΑ (όπου παραχωρήθηκε με χρησιδάνειο και τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου) μέχρι σήμερα το μόνο που έχει ολοκληρωθεί είναι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών.

Στα δυσάρεστα είναι ότι στο ακίνητο λόγω οφειλής του ΒΙΟΠΑ, προχώρησαν οι διαδικασίες πλειστηρίασης για να αποπληρωθεί ο ιδιώτης, με τις εκποιήσεις να έχουν παγώσει λόγω COVID-19. Το οικόπεδο όμως που ο Δήμος έχει εκφράσει την βούληση να αγοράσει στον πλειστηριασμό έχει μετατραπεί σε απέραντο χώρο εναπόθεσης αδρανών υλικών, που απαρτίζονται από παλαιά κομμάτια από χλοοτάπητες γηπέδων μέχρι βουνά από χρησιμοποιημένο ασφαλτικό υλικό. Αμνοερίφια φιλοξενούνται έχοντας μέσα τη στάνη τους. Η μετατροπή του οικοπέδου σε χώρο εναπόθεσης αδρανών-οικοδομικών υλικών και σε στάνη με ποιου την άδεια έχει γίνει; Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η δημοτική αρχή είναι αν εκμεταλλεύεται η ίδια το χώρο και με ποιον τρόπο, ή τον έχει παραχωρήσει σε κάποιον ιδιώτη εργολάβο για να εναποθέτει άχρηστα υλικά;

Γνωρίζουν φυσικά ότι η εναπόθεση τέτοιων υπολειμμάτων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά σε ειδικά αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις. Ποιος «καρπώνεται» το οικονομικό όφελος των ασφαλτικών υπολειμμάτων εφόσον πρόκειται για ασφαλτοστρώματα του Δήμου Πατρέων; Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις του Δημάρχου, στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο.

Εμείς επιμένουμε ότι η ολοκλήρωση του αποτεφρωτηρίου στην πόλη, έπρεπε να είχε τελειώσει. Η ευκαιρία έχει χαθεί οριστικά για να λειτουργήσει το πρώτο αποτεφρωτήριο της χώρας στην Πάτρα. Τέλος επαναφέρουμε για άλλη μια φορά το θέμα εξεύρεσης χώρου πολιτικών κηδειών που έχουμε θέσει στο παρελθόν στη δημοτική αρχή και δεν έχει υλοποιηθεί.