Η λήψη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής σε συνδυασμό με σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και έτσι να ελαττωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακού και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μια τέτοια καθοριστική αλλαγή είναι και στη διατροφή. Πολύτιμοι σύμμαχοί μας τα φρούτα και λαχανικά που ακολουθούν τα οποία βάσει ερευνών φαίνεται ότι συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, όπως αναφέρει το vita.

Βατόμουρα

Τα βατόμουρα και οι φράουλες περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, τις ανθοκυανίνες, έναν τύπο φλαβονοειδών. Οι ερευνητές, αφου πραγματοποίησαν μεγάλη έρευνα σε περίπου 34.οοο ανθρώπους με υπέρταση, ανακάλυψαν ότι όσοι λάμβαναν υψήλοτερες ποσότητες ανθοκυανινών, κυρίως τρώγοντας φράουλες και βατόμουρα, είχαν κατά 8% λιγότερες πιθανότητες υψηλής αρτηριακής πίεσης σε συγκριση με όσους δεν κατανάλωναν αυτά τα φρούτα.

Μπορείτε να τα καταναλώσετε τα μούρα σαν σνακ μεταξύ των γευμάτων ή σε συνδυασμό με βρώμη και άλλα φρούτα, στο πρωινό σας ή σε smoothies μαζί με άλλα φρούτα και σπόρους.

Μπανάνες

Οι μπανάνες περιέχουν άφθονο κάλιο, ένα ιχνοστοιχείο που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών και την αποβολή του νατρίου από τον οργανισμό. Μία μπανάνα μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 422mg καλίου. Η συστηνόμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες έιναι 4.700 mg. Άλλες τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι το αβοκάντο, το πεπόνι, τα μανιτάρια, οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες, ο τόνος, τα φασόλια. Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν το γιατρό τους διότι η υπερβολική πρόσληψη θα μπορούσε να αποβει μοιραία.

Παντζάρια

Ο χυμός του παντζαριού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση στους ασθενείς με υπέρταση που πίνουν ένα ποτήρι χυμό (περίπου 250 ml) κάθε μέρα για 4 εβδομάδες. Οι ερευνητές παρατήρησαν θετικές διαφορές ήδη από από τις πρώτες 24 ώρες. Σε αυτή την έρευνα, όσοι έπιναν ένα ποτήρι χυμό τη μέρα είδαν μείωση στην αρτηριακή πίεση περίπου κατά 8/4 mmHg.

Ακτινίδια

Τρία ακτινίδια τη μέρα μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση σε άτομα με ελάχιστα αυξημένα επίπεδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης. Η έρευνα σύγκρινε την επίδραση των μήλων και των ακτινιδίων στις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Ανακάλυψαν ότι τρώγοντας τρία ακτινίδια τη μέρα για 8 εβδομάδες μειώθηκε τόσο η συστολική όσο και η διαστολική αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με την κατανάλωση ενός μήλου την ημέρα για την ίδια περίοδο. Οι συγγραφείς υποψιάζονται ότι οι βιοδραστικές ουσίες στα ακτινίδια προκάλεσαν αυτή τη μείωση. Τα ακτινίδια είναι επίσης πλούσια στην πολύτιμη αντιοξειδωτική βιταμίνη C που έχει φανεί ότι επίσης βελτιώνει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης.

Σκόρδο

Το σκόρδο θεωρείται φυσικό αντιβιοτικό και έχει αντιμυκητιασική δράση. Η αλισίνη, το βασικό ενεργό συστατικό του, έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Επίσης έρευνα υποστηρίζει ότι το εκχύλισμα του σκόρδου ελαττώνει και την συστολική και η διαστολική αρτηριακή πίεση στους υπερτασικούς ασθενείς. Η ελληνική κουζίνα περιλαμβάνει πλήθος πιάτων με πρωταγωνιστή το σκόρδο οπότε δε θα είναι δύσκολο να αυξήσετε την πρόσληψή του στην καθημερινότητά σας.