Οι άνδρες που βιώνουν ζωτική εξάντληση είναι πιο πιθανό να έχουν καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ESC Acute CardioVascular Care 2021, ένα διαδικτυακό επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC).

Ο κίνδυνος εμφράγματος του μυοκαρδίου που συνδέεται με την εξάντληση ήταν ιδιαίτερα υψηλός σε άντρες παντρεμένους, διαζευγμένους και χήρους, όπως αναφέρει το vita.

Τι είναι η ζωτική εξάντληση

«Με τον όρο ζωτική εξάντληση αναφερόμαστε στην υπερβολική κόπωση, το αίσθημα αποθάρρυνσης και την αυξημένη ευερεθιστότητα» εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης δρ. Dmitriy Panov του Ινστιτούτου Κυτταρολογίας και Γενετικής, Novosibirsk.

«Έχει θεωρηθεί ως η απόκριση σε δυσάρεστα προβλήματα στη ζωή των ανθρώπων, ειδικά όταν δεν είναι σε θέση να προσαρμοστούν σε παρατεταμένη έκθεση σε ψυχολογικούς στρεσογόνους παράγοντες» συμπληρώνει.

Στα πλαίσια της μελέτης εξετάστηκε η σχέση μεταξύ της ζωτικής εξάντλησης και του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου σε άνδρες χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από το MONICA Project του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 657 ανδρών ηλικίας 25 έως 64 ετών.
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής

Συνολικά, τα δύο τρίτα (67%) των ανδρών είχαν ζωτική εξάντληση (το 15% είχε υψηλό επίπεδο και το 52% είχαν μέτριο επίπεδο) ενώ το 33% δεν ήταν επηρεασμένο. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%) των ανδρών με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν ζωτική εξάντληση, με το 58% να έχει υψηλά επίπεδα και το 16% μέτρια.

Στη συνολική ομάδα ανδρών, οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ ζωτικής εξάντλησης κατά την έναρξη και του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής προσβολής.

Σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν ζωτική εξάντληση, οι άνδρες με μέτρια ή υψηλά επίπεδα αντιμετώπιζαν 2,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής εντός πέντε ετών, 2,25 υψηλότερο κίνδυνο εντός 10 ετών και 2,1 αυξημένο κίνδυνο για τα επόμενα 14 χρόνια.

Ζωτικής σημασίας η διαχείριση του άγχους

Ο δρ. Dmitriy Panov σημείωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ένα πρότυπο, σύμφωνα με το οποίο το κοινωνικό μειονέκτημα σχετίζεται με ζωτική εξάντληση, η οποία σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. «Η σχέση εξάντλησης με απειλητικά καρδιαγγειακά συμβάντα θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την εκτίμηση του κινδύνου» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ευεξίας και τη μείωση του άγχους στο σπίτι και στην εργασία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ζωτικής εξάντλησης. Στόχος μας, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι να βρούμε τρόπους για να αυξήσουμε το αίσθημα της κοινωνικής υποστήριξης, ακόμα και στην περίοδο των περιορισμών.