Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, δήλωσαν σήμερα ότι η Λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας θα ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου από το J-Village στη Φουκουσίμα, όπως είχε προγραμματιστεί, θέτοντας σε αντίστροφη μέτρηση την έναρξη των Αγώνων τέσσερις μήνες αργότερα, καθώς συνεχίζουν να εργάζονται για τα μέτρα αντιμετώπισης της COVID-19.

Η τελετή και το πρώτο τμήμα της Λαμπαδηδρομίας την πρώτη ημέρα δεν θα είναι ανοιχτά στο κοινό, καθώς οι διοργανωτές, μειώνουν τον αριθμό των συμμετεχόντων και απλοποιούν το πρόγραμμα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κοροναϊού, όπως αναφέρεται σχετική ανακοίνωση.

Το Τόκιο 2020 «δεσμεύεται να διασφαλίσει την ασφάλεια της Λαμπαδηδρομίας της Ολυμπιακής Φλόγας του Τόκιο 2020, λαμβάνοντας μετρα για την πρόληψη της εξάπλωσης λοιμώξεων μεταξύ των θεατών, των λαμπαδηδρόμων, του προσωπικού και άλλων συμμετεχόντων, καθώς και των κατοίκων της περιοχής», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Λαμπαδηδρομία έχει προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό να ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου, αλλά παρ' όλα αυτά είναι ένα σημαντικό ορόσημο μετά την αναβολή των Αγώνων πέρυσι και έπειτα από εικασίες σχετικά με το αν θα πρέπει να αναβληθούν ξανά ή ακόμη και να ακυρωθούν λόγω της πανδημίας.

Οι διοργανωτές του Τόκιο δήλωσαν επίσης ότι θέλουν να αποφασίσουν πριν από την έναρξη της Λαμπαδηδρομίας εάν θα επιτρέψουν την παρουσία ξένων φιλάθλων στη χώρα εν μέσω φόβων για επανεμφάνιση μολύνσεων από τον κορωνοϊό. Επίσης η οργανωτική επιτροπή έκανε γνωστό ότι τα τεστ για σκέιτμπορντ και σκοποβολή που ήταν προγραμματισμένα τον Απρίλιο θα γίνουν το Μάιο.

Τα «test events» της σκοποβολής, που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 26-30 Απριλίου, προωθήθηκαν στις 17-21 Μαΐου και του σκέιτμπορντ «μετακινήθηκαν» στις 13-14 Μαΐου από τις αρχικές ημερομηνίες 28-29 Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής του Tokyo 2020.

Τα μέλη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών της Ιαπωνίας θα χρησιμοποιήσουν την Ολυμπιακή Φλόγα για να ανάψουν τη δάδα για να ξεκινήσει επίσημα η Λαμπαδηδρομία από το J-Village

Η εγκατάσταση επιλέχθηκε ως σημείο εκκίνησης της διαδρομίας των 121 ημερών, επειδή αποτελεί σύμβολο της ανοικοδόμησης της Ιαπωνίας μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου και οι Παραολυμπιακοί από 24 Αυγούστου έως 5 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ