Πότε αναμένεται να ανοίξει η αγορά της Πάτρας και να ξεφύγει η πόλη από αυτό το σκληρό lockdown στο οποίο βρίσκεται εδώ και πάνω από ένα μήνα;

Η απάντηση μέχρι τώρα ήταν απλή. Μόλις πέσουν τα κρούσματα και βελτιωθεί η υγειονομική κατάσταση της Πάτρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Τα κρούσματα όμως δεν πέφτουν τουλάχιστον μέχρι ώρας, παρά τα σκληρά μέτρα. Ή καλύτερα πέφτουν για μία μέρα και στη συνέχεια εκτοξεύονται και πάλι.

Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση, σε μία περίοδο μάλιστα που οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση οικονομικά, ενώ ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών η διασπορά στην Πάτρα παραμένει μεγάλη, ενώ το σύστημα υγείας στα δυο νοσοκομεία πιέζεται ολοένα και περισσότερο.

Παρά την ενίσχυση που του έχει γίνει σε κλίνες, κρατάει οριακά και αυτό χάρη στον αγώνα των υγειονομικών που και αυτοί από την πλευρά τους, όμως έχουν φτάσει στο τέρμα των αντοχών τους.

Στην περίπτωση του καλού σεναρίου που τα μέτρα επιτέλους ξεκινήσουν να αποδίδουν καρπούς, θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο ακόμα εβδομάδες lockdown, για να μπούμε σε μία πτωτική πορεία του ιού.

Με λίγα λόγια με τον έναν ή το άλλον τρόπο θα περάσει και ο Μάρτης σε συνθήκες καραντίνας, με τους παράγοντες της αγοράς να πιέζουν για το σταδιακό άνοιγμα της στις 29 του μήνα ή λίγο μετά την Πρωταπριλιά. Σε ότι αφορά τουλάχιστον τα εμπορικά καταστήματα.  Στην εστίαση πάμε για το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου στην καλύτερη περίπτωση και εφόσον ο καιρός βοηθήσει.

Πάντως, αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι πέρα από τους παράγοντες της αγοράς, ολοένα και περισσότερα μέλη της επιστημονικής κοινότητας (και στην Πάτρα), μιλούν πλέον για την ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας το lockdown και να προχωρήσουμε σε μία άλλη στρατηγική για την αντιμετώπιση του ιού.

Με επιτάχυνση των εμβολιασμών, με περισσότερα τεστ και με άνοιγμα των καταστημάτων με μέτρα και κανόνες που ορίζονται στα πρωτόκολλα.