Η τακτική του lockdown στην Πάτρα, μάλλον δεν έχει πετύχει και τα κρούσματα αντί να έχουν μειωθεί έχουν αυξηθεί και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.

Η έξαρση του κορωνοϊού στην Πάτρα και την Αχαΐα, ξεκίνησε από την αρχή του Φεβρουαρίου όταν, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κρούσματα είχαν αυξηθεί από το άνοιγμα της αγοράς που είχε προηγηθεί τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου.

Ήταν το διάστημα που εντοπίστηκαν τα πρώτα μεταλλαγμένα κρούσματα κορωνοϊού στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα και υπήρχαν αρκετές μολύνσεις μεταξύ των μαθητών στα σχολεία που είχαν ανοίξει.

Το σκληρό lockdown, όταν η Αχαΐα μπήκε πλέον στο βαθύ «κόκκινο», αφήνοντας πίσω της το χαλαρό και κλείνοντας για ακόμα μία φορά την αγορά και τα μαγαζιά της ήρθε από το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου.

Το lockdown αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα και από τότε η έξαρση των κρουσμάτων αντί να μειώνεται παραμένει στο ίδιο επίπεδο και μάλιστα υπάρχουν μέρες που δείχνει να έχει αυξητικές τάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των κρουσμάτων από την 1η Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η έξαρση του τρίτου κύματος του ιού στην περιοχή μας, μέχρι σήμερα, το σύνολο τους φτάνει τα 3.693 (1.481 του Μαρτίου έως την Δευτέρα 15 του μήνα και 2.212 του Φεβρουαρίου).

Μέσα σε 1,5 μήνα τα κρούσματα στην περιοχή είναι περισσότερα από αυτά που είχαν εντοπιστεί σε όλους τους περασμένους μήνες από την αρχή της πανδημίας.

Το σύνολο των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στην Αχαΐα από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτη του 2020 μέχρι σήμερα ανέρχεται τα 5.789. Από αυτά τα μισά και κάτι παραπάνω έχουν καταγραφεί μέσα στον τελευταίο 1,5 μήνα.

Αν θέλουμε να προχωρήσουμε μάλιστα σε μία κριτική του μέτρου του σκληρού lockdown στην Πάτρα και την Αχαΐα και το αν αυτό έχει αποδώσει, καταλήγουμε περίπου στον ίδιο παρανομαστή.

Το σύνολο των κρουσμάτων από τις 13 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα δείχνει ότι ο ιός μάλλον δεν αναχαιτίστηκε από όλα αυτά τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στην βαθιά κόκκινη Πάτρα και Αχαΐα τα οποία καταλήγουν στην καταστροφή της τοπικής οικονομίας.