Πάνω από 200 φαρμακεία λειτουργούν στην Πάτρα, με τα περισσότερα από αυτά να δραστηριοποιούνται στο κέντρο της πόλης.

Ωστόσο, οι άδειες για τη λειτουργία φαρμακείων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος είναι συγκεκριμένες και οι θέσεις με βάση τα όσα ορίζονται έχουν καλυφθεί.

Τι σημαίνει αυτό; Ένας νέος φαρμακοποιός που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στην Πάτρα δεν έχει την δυνατότητα να ανοίξει από μόνος του ένα νέο φαρμακείο, αλλά θα πρέπει να αγοράσει την άδεια λειτουργίας ενός άλλου.

Ο νόμος για την λειτουργία νέων φαρμακείων έχει βάλει πληθυσμιακό κριτήριο που αποτελεί και το μεγάλο φραγμό για την έκδοση καινούργιων αδειών. Σύμφωνα με αυτόν σε μία περιοχή 1.000 κατοίκων θα πρέπει να αντιστοιχεί ένα φαρμακείο.

Όπως αναφέρουν παράγοντες του συγκεκριμένου κλάδου αν δεν υπήρχε ο φραγμός αυτός τότε ένα μεγάλος αριθμός των φαρμακείων που βρίσκονται σε συνοικίες της Πάτρας και αποτελούν τα λεγόμενα φαρμακεία της γειτονιάς θα μετακόμιζαν στο κέντρο.

Ο αριθμός των φαρμακείων είναι τόσο μεγάλος, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Πάτρας, που για να υπάρξει μια νέα άδεια θα πρέπει να κλείσουν 30 φαρμακεία.

Πάντως, είναι γεγονός ότι ο κλάδος δεν διανύει την καλύτερη του περίοδο και τα φαρμακεία από την εποχή της οικονομικής κρίσης και μετά έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες υποχρεώσεις και έξοδα που δύσκολα συγκεντρώνονται στο τέλος του μήνα.

Απόδειξη για αυτό είναι ότι παρόλο που με νόμο έχει αλλάξει πλέον το καθεστώς χορήγησης άδειας ίδρυσης φαρμακείου και δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες ή φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν πάρει το πτυχίο του φαρμακοποιού (αρκεί να υπάρχει ένας επιστημονικά υπεύθυνος φαρμακοποιός με ποσοστό μετοχών της τάξεως του 35% στην ΕΠΕ), εν τούτοις το ενδιαφέρον είναι ελάχιστο.