Οι μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα αποτελούν εδώ και αρκετούς μήνες σημαντικό εργαλείο για τη μελέτη της εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού. Τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα για την Αττική παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας Νίκο Θωμαΐδη να εκτιμά ότι έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι να μειωθεί αισθητά ο αριθμός των κρουσμάτων. "Οι μετρήσεις που έχουμε στη διάθεσή μας είναι μέχρι και την Πέμπτη. Αυτή την εβδομάδα, μέχρι και την Πέμπτη δεν παρουσιάστηκε καμία μεταβολή στο ιικό φορτίο στα λύματα. Δεν φαίνεται κάποια ορατή ύφεση, ούτε κάποια μεγάλη μεταβολή γενικότερα. Έχω την αίσθηση ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια επιπεδοποίηση της κορύφωσης του κύματος. Άρα μάλλον βρισκόμαστε στην κορύφωση και μάλλον αυτό θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα", δήλωσε στo OPEN.

"Νομίζω ότι έτσι εξελίσσεται το φαινόμενο στην Ελλάδα, πήρε περίπου 40 ημέρες να ανέβει στην κορύφωση, θα χρειαστεί άλλο τόσο για να πέσει. Αν δεν συμβούν κάποιες ανωμαλίες στη διάσωση αυτό είναι μια κατανομή και όσο ανεβαίνει ένα κύμα, τόσο κάνει να πέσει" τόνισε, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας. "Δεν βλέπω να υπάρχει περαιτέρω αύξηση με τα δεδομένα που υπάρχουν. Έχω την αίσθηση η Αττική θα αρχίσει να έχει ύφεση. Δηλαδή είμαστε ήδη στα 1000 τόσα κρούσματα εδώ και δύο εβδομάδες" είπε.

Επίσης, είπε ότι φάνηκε και από τα λύματα πως η αύξηση στα κρούσματα ξεκίνησε από ασυμπτωματικούς, ενώ είπε ότι ο πληθυσμός δεν αντέχει lockdown τύπου Μαρτίου.